Opvolgingsproblematiek

In de bouw is groei te realiseren door of nieuwe opdrachten of collega's binnen te halen. Maar fusies kunnen leiden tot ruzies. Dat merkte NBM/Amstelland.

Ruim twee jaar geleden werden Verenigde NBM Bedrijven via een omgekeerde overname gekocht door Amstelland Concern Beheer.

In hetzelfde jaar kocht NBM/Amstelland ook de resterende 60 procent van de Verenigde Bedrijven Tiemstra.

In mei van vorig jaar deed NBM een bod op alle aandelen van Internationaal Gewapend Betonbouw (IGB). Dit bedrijf, sinds 1913 beursgenoteerd, viel in 1972 in handen van Boskalis, werd later verzelfstandigd en was sinds 1986 weer terug op de beurs.

Maar NBM/Amstelland was alleen geinteresseerd in de droge waterbouw van IGB-dochter Dirk Verstoep. De rest van IGB werd werd onmiddellijk opnieuw verzelfstandigd. (Overigens was ook deze zelfstandigheid van korte duur. Onlangs kocht het Franse bouwbedrijf Fougerolle 49 procent van IGB.)NBM/Amstelland bleek niet klaar met kopen. Onlangs werd de spoorwegbouwer Van Welzenes verworven, die meteen daarop de vorming van een consortium voor spoorwegwerk aankondigde.

Ongeveer een kwart van de uitstaande NBM/Amstelland aandelen wordt vertegenwoordigd door de Britse vermogensbeheerder Schroder Capital Management. DSM heeft zijn aandelen dit jaar afgestoten.

Binnen NBM/Amstelland blijken de genoederen niet volledig bedaard sinds topman M. G. Van den Broek (NBM) opgevolgd werd door A. Baar (Amstelland). Het zette nogal wat kwaad bloed dat Van den Broek die nog steeds adviseur is de order voor het American Trade Center in Limburg naar buiten bracht, terwijl anderen in de top van het concern twijfelden over de haalbaarheid.

Dergelijke ruzies kunnen verstrekkende gevolgen hebben, wanneer grote pakketten aandelen in principe te koop zijn.

Heineken

Bij Philips kwam Wisse Dekker terug om Van der Klugt te ontslaan, bij Vendex kwam Dreesmann terug om Van der Zwan te verwijderen. Bij Heineken is het gezien het verloop in de top ook nog geen uitgemaakte zaak hoe de opvolging geregeld is. Via via valt te vernemen dat Freddy Heineken zich al heeft laten ontvallen: 'Als het nog lang zo door gaat, dan kom ik terug.'

Gezien de andere voorbeelden lijkt dat niet verstandig.

HALDe opvolgingsproblematiek speelt ook bij HAL Holding. Reder Van der Vorm heeft het goed gedaan en zijn cruisebelangen op het juiste moment verkocht. Nu heeft hij zijn zoon het beheer gegeven over de grote zak met bijna een miljard gulden, die alles is wat van de HAL over is. HAL moet actief investeren om te voorkomen dat het door de fiscus als beleggingsmaatschappij wordt beschouwd. Tot op heden is daar niet veel van gekomen. De deelneming in Boskalis is aardig, maar HAL mag zich gelukkig prijzen dat het door eigen onhandigheid niet bij Macintosh betrokken is geraakt.

De vraag is of de HAL wel de noodzakelijke deskundigheid heeft om op eigen houtje dat miljard te investeren. Of dat aansluiting moet worden gezocht bij een ervaren partner. De Britse Hanson Trust is wel genoemd in dat verband. Maar dat zou het opgeven van zelfstandigheid betekenen en dat kan wel eens moeilijk zijn.