NEDERLANDSE FILMDAGEN

De tiende jubileumeditie van de Nederlandse Filmdagen (20-26 september), voor het eerst onder directie van Jacques van Heyningen, breekt kwantitatief alle records. Met de toevoeging van drie zalen van de Rembrandtbioscoop werd de stoelencapaciteit verdubbeld, en het jaaroverzicht (JO) van gedurende het afgelopen jaar voltooide speelfilms, documentaires, korte films en een andere primeur commercials is omvangrijker dan ooit tevoren. De meeste van deze films dingen mee in de competitie om de Gouden Kalven, te verdelen door een jury onder voorzitterschap van Wim Verstappen. Een terugblik op de eerste negen jaar van de Filmdagen (NFD) presenteert de tien beste speelfilms, documentaires en korte films, aangewezen door een panel van filmjournalisten. De retrospectieven zijn gewijd aan actrice Willeke van Ammelrooy (WR) en regisseur Frans Zwartjes (FZ), terwijl ook films van onder invloed van Zwartjes staande avant-garde filmers, de Haagse School (HS) gedoopt, te zien zijn.

Een blik over de grens bieden de nevenprogramma's gewijd aan Nederlandse acteurs, regisseurs en cameralieden in het buitenland, Foreign Affairs (FA), en een klein Vlaams (VP) en Indonesisch Panorama (IP). De toekenning van het eerste Gouden Kalf aan een commercial wordt gevierd met een programma van films uit de oudste Nederlandse opdracht- en reclamefilmstudio, Carillon Film (CP). In de marge zijn er weer talrijke talkshows, discussies, workshops en vergaderingen, waaronder openbare gesprekken van Skrien-hoofdredacteur Mart Dominicus met regisseurs (SK). Ten slotte een jaaroverzicht van jeugdfilms (JO/J), opdrachtfilms van de overheid (OO), een heel kleine flash-back naar vijftig jaar geleden (FB40) en enkele gevarieerde extraatjes (EX).