Huis VS wil Japans Golf-beleid bestraffen

WASHINGTON, 13 sept. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een plan goedgekeurd om Japan te dwingen de kosten van de in Japan gestationeerde Amerikaanse troepen te betalen. De afgevaardigden willen Japan met het plan, dat was vervat in een amendement op de defensiebegroting voor volgend jaar, straffen voor de in hun ogen te geringe bereidheid van Tokio te delen in de kosten van de militaire operatie in de Golf.

Het amendement, aangenomen met 370 stemmen voor en 53 tegen, stelt dat de Verenigde Staten elk jaar 5.000 militairen uit Japan moeten terugtrekken totdat dat land de kosten van de stationering van de Amerikaanse troepen geheel financiert. Op het ogenblik verblijven nog 50.000 Amerikaanse militairen in Japan. Tokio betaalt nu ongeveer 2,4 miljard dollar per jaar van de in totaal zeven miljard die het verblijf van de Amerikanen kost. 'Dit is een kans om een boodschap te sturen', zei John Kasich, een Republikein uit Ohio. 'Die laat de mensen in Japan weten dat we ziek en moe worden van hun gebrek aan steun voor hun eigen defensie en voor onze inspanningen in de Golf', meende hij. Kasich gaf overigens toe dat de kans dat het amendement ook door de Senaat zou worden goedgekeurd niet groot was.

De leden van het Huis van Afgevaardigden uitten ook kritiek op de Europese bondgenoten, maar namen geen amendement tegen de Europeanen aan.

Japan, dat sterk afhankelijk is van de invoer van olie uit de Golf, heeft zich tot dusverre bereid verklaard een miljard dollar bij te dragen in de kosten van de operatie in de Golf. (Reuter, UPI)