Faeroer begint EK kwalificatietoernooi verrassend met zege; Portugezen maken tegen Finland geen grote indruk op Advocaat

HELSINKI, 13 sept. Het optreden van Portugal in zijn eerste kwalificatiewedstrijd voor het toernooi om het Europees kampioenschap was welsiwaar niet imponerend (0-0 tegen Finland), assistent-bondscoach Dick Advocaat kon opnieuw vaststellen dat de Portugese verdediging bijzonder sterk is. 'Het zal moeilijk zijn een goed georganiseerde defensie als die van Portugal te verrassen', zei hij.

Overigens maakten de Portugezen verder geen grote indruk op Advocaat en was zijn conclusie na de matige vertoning dat het Nederlands elftal in normale vorm de favoriet is in groep 6, waarin verder Malta en Griekeland uitkomen. In Helsinki was naast Advocaat ook assistent-bondscoach Nol de Ruiter aanwezig. Portugal is 17 november in Porto de eerste tegenstander van Nederland in de kwalificatietoernooi.

Voor de Zuideuropeanen was de uitslag teleurstellend. De ploeg van bondscoach Arthur Jorge had beloofd met nieuw elan te starten. De nationale selectie had in het slop gezeten, sinds de spelers in 1986 tijdens de wereldtitelstrijd in Mexico ruzie maakten met het bestuur over de premies. De formatie viel door schorsingen uiteen en miste onder meer daardoor de eindronde van het WK in Italie. Jorge, in het dagelijks leven coach van Porto, stelde bij zijn komst bij de nationale bond enkele maanden geleden orde op zaken. Oudgedienden als Jaime Pacheco kwamen weer voor selectie in aanmerking.

Bij de loting eerder dit jaar in Stockholm, zei Jorge onmiddellijk in Nederland de grote favoriet te zien. Zijn ploeg verkeerde nog in het stadium van opbouw, zo meldde hij. In Helsinki kon Portugal inderdaad geen indruk maken. De ploeg speelde behoudend als altijd. Finland, tijdens de WK-kwalificatie uitgeschakeld door Nederland en de Bondsrepubliek, had vaak het beste van het spel.

Portugal speelde met slechts een spits, de onlangs naar Benfica teruggekeerde Rui Aguas. Alleen de binnenkort met Monaco tegen Roda JC spelende Rui Barros, ex-Juventus, verleende soms assistentie. Gevaarlijk was de ploeg daardoor nauwelijks. De Zuideuropeanen speelden de bal veelvuldig rond in eigen gelederen. Van verrassing was nauwelijks sprake, mede door het ontbreken van steraanvaller Futre. Finland, dat speelde zonder de geblesseerde ex-FC Twente-aanvaller Lipponen, durfde het desondanks niet aan de tegenstander onder druk te zetten. De formatie van bondscoach Vakkila deed daartoe zelfs nauwelijks een poging. Een gelijkspel tegen een voetbalnatie als Portugal werd gezien als een winstpunt. Bij de WK-kwalificatie speelde de ploeg in eigen huis slechts gelijk tegen Wales, van de Bondsrepubliek werd ruim, van Nederland krap verloren. Kansen deden zich in de wedstrijd nauwelijks voor. Finland, dat in elk geval de meeste hoekschoppen afdwong (10-3) kreeg in de eerste helft enkele mogelijkheden. Paatelainen, de fysiek sterke speler van het Schotse Dundee United, zorgde voor het meeste gevaar. Steun kreeg hij vooral van middenvelder Litmanen, de opvallend goed combinerende middenvelder. Na de hervatting kwam Portugal Cadete, die vorige maand in de oefenwedstrijd tegen wereldkampioen Bondsrepubliek debuteerde, de aanval versterken. Het leidde tot enige druk op het Finse doel, waar Huttunen zowaar een tweetal reddingen moest verrichten.

Sensatie

Ruim 1200 toeschouwers waren in de Zweedse stad Landskrona getuige van het opmerkelijke debuut van de Faeroer, een eilandengroep ten noorden van Schotland, op het Europese platform. Oostenrijk werd met 1-0 verslagen. De Oostenrijkse bondscoach Hickersberger was na afloop geschokt. 'Dit is de grootste teleurstelling van mijn leven, niet alleen van mijn sportieve loopbaan'.

Erkende topschutters als Anton Polster en Gerhard Rodax, derde en tweede op de Europese lijst van vorig seizoen, maakten vrijwel niets klaar tegen verdedigers als Tummas Eli Hansen en Mikkjal Danielsen. 'De Oostenrijkers hebben ons zwaar onderschat', vertelde aanvoerder Jakobsen na afloop. 'Dat zal onze volgende tegenstander (Denemarken, waarvan de Faeroer een autonome regio is, red.) niet doen.' De spelers van Faeroer compenseerden gebrek aan techniek met een enorme inzet. De ploeg begon in een hoog tempo, omdat de spelers in eigen land gewend zijn op snel kunstgras te spelen. Spelen op zo'n grasmat staat de UEFA voor officiele landenwedstrijden echter niet toe. Onduidelijk was of men dat hoge tempo op echt gras ook kon volhouden. Torkil Nielsen werd de held van de ploeg. Na 63 minuten bekroonde hij een fraaie solo. Oostenrijk kreeg in de tweede helft nauwelijks echte kansen. Vier minuten voor tijd miste Nielsen zelfs de kans op 2-0. Zwitserland, dat van plan is zich voor het eerst in 28 jaar te kwalificeren voor de eindronde van het toernooi om het Europese kampioenschap, heeft met goed spel in de eerste wedstrijd in groep 2 van de kwalificatie voorlopig woord geworden. De door de voormalige Westduitse international getrainde Stielike ploeg versloeg in Geneve Bulgarije met 2-0. Hottiger en Bickel zorgden voor de doelpunten.

In de andere wedstrijd van groep 2 begon Schotland met een overwinning op Roemenie. In Glasgow werd het 2-1 voor de thuisclub. In het Hampden Park nam Roemenie na dertien minuten een voorsprong, door een doelpunt van Camataru. Robertson maakte nog voor de rust gelijk. Een kwartier voor het einde zorgde McCoist voor de beslissende treffer. Bij Roemenie leidde de PSV'er Popescu de verdediging, de Feyenoorder Sabau was afwezig.

In groep 3 won de Sovjet-Unie thuis met 2-0 van Noorwegen. Kantsjelskis scoorde voor de rust, uitblinker Koesnetsov erna. Het was de eerste overwinning voor bondscoach Anatoli Bichovets, die na de wereltitelstrijd in Italie Lobanovski opvolgde. Hij was aanvankelijk matig gestart, met een nederlaag in de oefenwedstrijd tegen Roemenie. Joegoslavie (groep 4) versloeg in Belfast Noord-Ierland met 2-0. In de 89ste minuut van de wedstrijd in Windsor Park, onder leiding van de Nederlandse arbiter Uilenberg, maakte Prosinecki het tweede doelpunt. Pancev had na 19 minuten de score geopend. (ANP/RTR)