Dales hekelt uitspraak wethouder

EINDHOVEN, 13 sept. Minister Dales (binnenlandse zaken) heeft gisteren in Eindhoven de Rotterdamse wethouder voor stadsvernieuwing P. Vermeulen (PvdA) gekapitteld. Vermeulen had vorige week de gemeenteraad opgeroepen de ondertekening van het convenant over de sociale vernieuwing op te schorten, omdat Rotterdam in opdracht van het kabinet 23 miljoen moet bezuinigen op stadsvernieuwing. De convenanten zijn bedoeld om met extra rijksbijdragen de situatie van mensen met een maatschappelijke achterstand te verbeteren. 'Ik kan me voorstellen', aldus Dales gisteren in Eindhoven waar ze de convenanten voor sociale vernieuwing met twee Brabantse en twee Limburgse gemeenten tekende, 'dat de man teleurgesteld is dat er bezuinigd moet worden, maar om daarom dan te zeggen: ik hoef nu helemaal niks meer van jullie, gaat me wat ver. Het is spijtig dat de middelen niet rijkelijk vloeien, maar dat daarmee de sociale vernieuwing haar zin zou verliezen, kan ik niet inzien. Het kabinet zag gewoon geen andere mogelijkheid.' Tijdens de ondertekening van de vier convenanten had de minister gezegd dat ze 'haar partij zal spelen' om te verhinderen dat er nog meer bezuinigingen worden doorgevoerd op de stadsvernieuwing, maar 'een garantie kan ik u niet geven, omdat het niet aan mij is het budgetrecht van de Tweede Kamer met voeten te treden.' De vier gemeenten met wie de convenanten werden gesloten zijn Eindhoven, Den Bosch, Venlo en Heerlen. In totaal moeten er met 37 gemeenten dergelijke overeenkomsten worden afgesloten.