CKK geeft geen gehoor aan eigenaar

ROTTERDAM, 3 sept. Cindu Key en Kramer (chemie, isolatie, transport) zal de preferente aandelen die het uitgaf om Joep van den Nieuwenhuyzen van het lijf te houden, niet intrekken en zal de nieuwe grootaandeelhouder, de Luxemburgse beleggingsmaatschappij C. Invest Holding, hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid geven in de raad van commissarissen. Dit heeft CKK-directeur J. G. L. Verdurmen vanochtend meegedeeld. C. Invest, dat onlangs het meerderheidspakket aandelen CKK (51 procent) heeft overgenomen van Van den Nieuwenhuyzen, had kortgeleden in een eerste onderhoud met Verdurmen gevraagd om intrekking van de prefs en om een meerderheid in de raad van commissarissen. W. G. Wilford, beheerder en aandeelhouder van C. Invest, wil invloed op het beleid van CKK en vindt het absurd dat een grootaandeelhouder in Nederland niet automatisch recht heeft op een plaats in de raad van commissarissen, zo liet hij vorige week weten. J. G. L. Verdurmen, enig directeur van CKK, zei vanochtend dat de prefs voor zijn bedrijf een effectief middel zijn gebleken om zelfstandig de toekomst te bepalen. Hij acht het bovendien 'onwaarschijnlijk' dat C. Invest een meerderheid in de raad van commissarissen krijgt. Of C. Invest uberhaupt een plaats in de raad krijgt, zal mede afhangen of Wilford in het team past, aldus Verdurmen.

CKK maakte gisteren bekend dat de nettowinst is gedaald van 3,1 miljoen in de eerste helft van 1989 tot 1 miljoen in dezelfde periode van dit jaar. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door 4 miljoen financiele baten in 1989 enerzijds (verkoop van Veidekke) en 1,5 miljoen buitengewone lasten in 1990 anderzijds, verband houdende met externe kosten bij de verkoop van dochteronderneming Key en Kramer. De omzet daalde van 246 miljoen tot 146 miljoen. Indien de onlangs verkochte Key en Kramer buiten beschouwing wordt gelaten zou de daling slechts 8 miljoen hebben bedragen.