Bush wil oliewinning in VS flink stimuleren

WASHINGTON, 13 sept. President George Bush heeft het Congres gisteren opgeroepen een einde te maken aan de grote afhankelijkheid van de Verenigde Staten van geimporteerde olie. De Amerikaanse oliewinning zou met 300 miljoen dollar aan belastingverlagingen gestimuleerd moeten worden.

Bush, wiens toespraak voor de televisie werd uitgezonden, voegde er aan toe dat de realiteit is dat de Verenigde Staten de afhankelijkheid niet snel kunnen opheffen. Maar 'Amerikanen moeten nooit meer in een crisis belanden economisch of militair waarin ze sterk afhankelijk zijn van buitenlandse olie'. Analisten uit de bedrijfstak zijn niet onder de indruk van de toespraak en constateren dat president Richard Nixon in 1974 tevergeefs onafhankelijkheid had bepleit. 'Ik waardeer wat Bush in de Golf heeft gedaan' zegt Lawrence Goldstein van het onderzoekscentrum van de Amerikaanse olie-industrie 'maar de werkelijkheid is dat de VS voorlopig afhankelijk blijven van buitenlandse olie. Die afhankelijkheid met vijf procent terugbrengen lukt misschien nog wel, maar dan heb je het wel gehad'. Op het moment levert het buitenland ongeveer de helft van de 17,4 miljoen vaten die de Verenigde Staten dagelijks verbruiken. Goldstein adviseert de afhankelijkheid op korte termijn te verminderen door de strategische reserves uit te breiden. Er liggen nu 590 miljoen vaten (van 159 liter) in oude zoutmijnen in Louisiana en Texas.

Naast de 300 miljoen dollar belastingverlaging voor bedrijven die olie in de VS winnen, verwachten ambtenaren dat Bush ook een fiscale stimulans zal aankondigen voor de oliewinning in moeilijk toegankelijke gebieden en de exploitatie van andere energiebronnen zoals zonne- en windenergie. (Reuter)