Assad geruststellend over aanwezigheid VS

DAMASCUS/ WASHINGTON 13 sept. Op de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker aan Damascus heeft de Syrische president Hafez al-Assad gisteren verzekerd dat Amerikaanse troepen het gebied zullen verlaten zodra de Golf-crisis voorbij is. Hij herhaalde tegelijk een aanbod om meer Syrische troepen naar Saoedi-Arabie te sturen. Volgens diplomaten in Damascus is hij van plan een pantserdivisie te sturen. In tegenstelling tot zijn oude Iraanse bondgenoot ayatollah Khamenei stelde Assad dat 'het probleem nu niet de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf is'.

'Het probleem is Iraks invasie van Koeweit', onderstreepte hij in een toespraak tot 10.000 man paratroepen in Damascus die door de Syrische televisie werd uitgezonden.

Baker arriveert vandaag in Damascus. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat het bezoek er onder andere op is gericht het (traditionele) Syrische verzet tegen Irak te ondersteunen.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post heeft de Iraakse president Saddam Hussein de VS een week voor de invasie van Koeweit gewaarschuwd dat zij niet zijn doelstellingen in het Midden-Oosten in de weg mogen staan, en daarbij geen verzet ontmoet. In een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur April Glaspie liet hij doorschemeren dat een aanval op Koeweit tot de mogelijkheden behoorde. Volgens een door Irak vrijgegeven weerslag van het gesprek, dat niet door het State Department is betwist, antwoordde Glaspie dat de VS niets te maken hadden met de kwestie. 'Wij hebben geen mening over onderlinge Arabische conflicten zoals uw grensgeschil met Koeweit', aldus Glaspie, die vervolgens met vakantie ging. (Reuter, DPA)