Wetteloosheid in Koeweit draagt bij tot sluitingambassades

NICOSIA, 12 sept. Vijf landen hebben gisteren meegedeeld dat ze hun diplomaten uit bezet Irak terugtrekken, onder andere wegens de toenemende wetteloosheid ter plaatse. Het betreft Oostenrijk, Bangladesh, Griekenland, Zwitserland en Tsjechoslowakije. Noorwegen, Denemarken en Zweden sloten hun ambassades zaterdag al. Alle betrokken landen onderstrepen dat de maatregel geen erkenning van Iraks annexatie van Koeweit betekent.

Niet bekend

De Opperste Sovjet van de Russische Republiek heeft vanochtend de Sovjet-regering gevraagd het uit 1972 daterende vriendschapsverdrag met Irak op te zeggen. Ook zou Moskou onmiddellijk alle militaire deskundigen uit Irak terug moeten trekken, ongeacht de eventuele consequenties voor de 5800 Sovjet-burgers die nog in Irak zijn. In de resolutie van de Opperste Sovjet wordt de Iraakse annexatie van Koeweit 'immoreel' genoemd. Irak heeft volgens de Turkse pers bijna 100.000 man troepen van de Iraanse grens overgebracht naar de grenzen met Turkije, Syrie en Saoedi-Arabie. De Turkse minister van defensie, die Iraakse troepenversterkingen bevestigde, zei dat Turkije zijn eigen troepen niet had verplaatst. (Reuter, AP, AFP, UPI)