VOC uitschieter in rustige handel

ROTTERDAM, 12 sept. Het motto op de aandelenmarkt is nog steeds 'stilzitten als je geschoren wordt.'

Op Wall Street was het gisteren de op drie na rustigste dag van het jaar. Alleen op 6 juli en de twee dagen rond Labor Day waren er minder aandelen omgezet dan de 113 miljoen van gisteren. In Amsterdam was de handel in VOC weer actief op basis van overnamegeruchten.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs opende vanochtend in een vriendelijke maar rustige stemming. Daarmee liep Beursplein 5 in de pas met de koersontwikkeling in Londen en Frankfurt. De CBS-stemmingsindex opende hoger op 104,80 punten (slot 104,40 op dinsdag), om na een uur handel een stand in te nemen van 105,30. Een handelaar was nog niet erg overtuigd van deze stijging. 'De markt is bloedlink. Er hoeft maar iets te gebeuren en de boel stort in', zei hij. Vooral de uitspraak van president Bush dinsdagavond, dat er geen concessies gedaan worden aan Irak, vond de handelaar zorgwekkend.

De stijging van de koersen in het eerste uur van de handel was volgens sommige handelaren een gevolg van dekkingsvraag vanuit de optiebeurs. VOC sprong naar voren met een winst van fl.1,40 op fl.44,60. VOC is volgens geruchten op de vloer nog steeds een aantrekkelijke overnemingskandidaat. Staalfonds Hoogovens trok fl.1,30 aan op fl.61,80. Internatio mocht van de beleggers weer stijgen naar fl.72, een plus van fl.2,20. Volgens een handelaar hadden de beleggers al het slechte nieuws verwerkt en waren de vooruitzichten wat beter geworden. Het andere havenfonds Pakhoed lag eveneens goed in de markt en sprokkelde er fl.1,20 bij op fl.201,70. De internationals vertoonden een verdeeld beeld. Door de daling van de olieprijzen bleef Koninklijke Olie staan op fl.146,60, gelijk aan het slot op dinsdag. KLM boekte drie dubbeltjes winst op fl.25,40. Unilever klom fl.0,60 op fl.145,40. Akzo ging met fl.0,90 omhoog op fl.98,40. Philips steeg bescheiden op fl.25, een groei van fl.0,10. Op de lokale markt was weinig beweging te bespeuren. Kantoorleverancier Ahrend steeg fl.0,50 op fl.214,50. Center Parcs klom fl.1,40 op fl.70,90. KBB mocht van de beleggers fl.0,40 omhoog op fl.97,50. Nijverdal Ten-Cate ging achteruit op fl.105,50, een min van vier dubbeltjes. Stad Rotterdam was vast gestemd en trok fl.1 aan op fl.45. Bij Docdata waren de beleggers blij met de uiteindelijke publikatie van de hoge verliescijfers. De berichten over alweer een mogelijke samenwerking gaf de markt schijnbaar voldoende vertrouwen en het aandeel boekte een winst van fl.2,90 op fl.15,60. De gisteren gepubliceerde hogere winst voor Gouda Vuurvast werd echter voor kennisgeving aangenomen. Gouda Vuurvast bleef staan op fl.103, gelijk aan de slotkoers op dinsdag.

TOKIO. De effectenbeurs vanTokyo is vanochtend weer fors gestegen na dinsdag 476 punten te hebben moeten inleveren. Onder invloed van een zich goed herstellende obligatiemarkt en stevige vraag naar Nikkei-index-futures sloot het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen 611,48 punt of 2,5 procent hoger op 25.216,14 punt. Bovendien reageerde Tokio positief op de rede van president Bush waaruit bleek dat de Verenigde Staten hun begrotingstekort zullen aanpakken. De omzet in Tokio was met ongeveer 530 miljoen aandelen aanzienlijk te noemen. Dinsdag werden ongeveer 405 miljoen aandelen omgezet.

De markt in Tokio was 's ochtends rustig totdat de rede van Bush bekend werd. Beleggers waren vooral ingenomen met de aankondiging van Bush om nu eens goed het mes te zetten in de torenhoge begrotingstekorten. Dat kan betekenen dat bij minder vraag naar kapitaal de FED, het stelsel van centrale banken, de rentetarieven kunnen verlagen, zo menen handelaren. NEW YORK. Het koersverloopop de effectenbeurs van Wall Street is dinsdag voornamelijk bepaald door de ontwikkeling van de olieprijzen. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen kwam aan het begin van de middag op een maximaal verlies te staan van achttien punten, maar de daling werd uiteindelijk beperkt tot 2,96 punten op een slot van 2.612,63. Er sloten 597 fondsen hoger en 827 lager. De omzet was met 112 miljoen aandelen nog kleiner dan het magere totaal van 120 miljoen op maandag.

Op de oliemarkt in New York gingen de olieprijzen aanvankelijk verder omhoog. Later daalden de prijzen weer. De notering van West Texas Intermediate voor levering in oktober sloot na grillige schommelingen 0,30 dollar lager op 31 dollar per vat. Daardoor konden de aandelenkoersen zich herstellen. Beleggers hadden weinig behoefte nieuwe posities in te nemen met het oog op de later op de dag te houden toespraak van president Bush. Verwacht werd dat daarin de Golf-crisis en de onderhandelingen over beperking van het Amerikaanse begrotingstekort aan de orde zouden komen.