Verkrachters New York streng bestraft

NEW YORK, 12 sept. Drie jongeren die in april 1989 een vrouw in het New-Yorkse Central Park verkrachtten en zwaar verwondden zijn gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar. De vrouw, een dertigjarige blanke bankier, werd in het park verkracht door een bende van zo'n dertig jongeren, die haar zwaar gewond achterlieten. De vrouw herstelde tegen de verwachtingen van de artsen in van haar verwondingen. De jongeren, in de leeftijd van 15 en 16 jaar, toonden gisteren geen berouw. De rechter beschuldigde de jongeren ervan het Central Park van 'een oase van rust tot een martelkamer' te hebben gemaakt. Een van hen, een zwarte jongen, zei dat hij slechts de prijs moest betalen voor zijn huidskleur en vergeleek zich met de vermoorde mensenrechtenactivist Martin Luther King en de Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela. Later dit jaar zullen nog meer bendeleden terechtstaan. (Reuter, DPA)