v.d. Broek praat met Iran over betrekkingen

DEN HAAG, 12 sept. Nederland werkt aan normalisering van de diplomatieke betrekkingen met Iran. Het onderwerp zal later deze maand worden besproken als minister Van den Broek (buitenlandse zaken) zijn Iraanse collega Velayati in New York ontmoet tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld. 'De perspectieven voor een verbetering van de bilaterale betrekkingen zullen deel uitmaken van de besprekingen', zo voegde de woordvoerder eraan toe. Nederland heeft samen met andere EG-landen op 20 februari 1989 zijn ambassadeur uit Iran teruggeroepen uit protest tegen de oproep tot moord op de Britse schrijver Salman Rushdie naar aanleiding van het verschijnen van diens boek De duivelsverzen. Iraanse leiders zien het boek als een belediging van de Islam.

De terugtrekking was van korte duur, maar op 11 mei l989 werd de Nederlandse ambassadeur weer teruggeroepen voor onbepaalde tijd. Aanleiding was toen de oproep van de toenmalige Iraanse parlementsvoorzitter Rafsanjani aan de Palestijnen om terroristische acties uit te voeren tegen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Sindsdien staan de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Iran op een lager niveau.