Sluiting Hoogovens-dochter Alu/Premetaal gevreesd

UTRECHT, 12 sept. De Industriebond FNV vreest voor het voortbestaan van Hoogovens-dochter Alu/Premetaal in Vaassen (288 werknemers). De directie van het bedrijf, dat aluminium verwerkt, en Hoogovens zeggen pas over enkele maanden uitsluitsel te kunnen geven.

Districtsbestuurder B. Roodhuizen van de Industriebond FNV heeft uit het 'Hoogovens-circuit' en van zusterbedrijven van Alu/Premetaal de indruk gekregen dat het al jaren verlieslijdende bedrijf op korte termijn moet sluiten. Morgen voeren de bonden overleg met de directie.

De begin deze maand aangetreden directeur Pannevis zegt pas over enkele maanden duidelijkheid te kunnen geven over de reorganisatie. Volgens het Hoogovens-concern zou nog onderzoek nodig zijn naar de oorzaken van de slechte gang van zaken en mogelijke oplossingen.

Volgens bestuurder Roodhuizen is onder het personeel van Alu/Premetaal onrust ontstaan nadat de ondernemingsraad door de directie was ingelicht over het onderbrengen van twintig werknemers bij zusterbedrijven. Verder verwijt de industriebond vooral de raad van bestuur van Hoogovens dat hij geen gehoor heeft gegeven aan oproepen om bedrijfsvoering en -leiding te verbeteren.

Roodhuizen verwijt Alu/Premetaal slecht management. Volgens hem waren de verschillende directeuren die het bedrijf de voorbije vier jaar had niet altijd bereid tot overleg. Wanneer het overleg met de directie morgen geen soelaas biedt, acht de districtsbestuurder acties niet uitgesloten.