Ruzie over horloges uit Hongkong

HONGKONG, 12 september Hongkong, dat met 190 miljoen stuks in 1989 de grootste exporteur ter wereld is van horloges, waaronder ruim drie miljoen naar Nederland, dreigt in een ernstig conflict te komen met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap.

In de Britse kroonkolonie is een wet aangenomen die de 1.300 horloge-fabrieken toestemming geeft met ingang van volgend jaar de horloges te voorzien van het stempel 'Swiss made', zolang het mechaniek van het horloge in Zwitserland is geproduceerd.

De Europese organisatie van horloge producenten, het Comite Permanent Horlogerie European (CPHE), zal zich tegen deze maatregel verzetten. Dit zei de Zwiterse voorzitter van de CPHE Andre Margot op de grootste horloge- en klokkenbeurs van Azie die op het moment in Hongkong wordt gehouden.

De CPHE zal de Europese Commissie deze week verzoeken een importverbod af te kondigen voor horloges die het stempel 'Swiss made' dragen zonder volledig in Zwitserland in elkaar te zijn gezet.

De voorzitter van de horloge producenten uit Hongkong, Bob Chong, zei overtuigd te zijn dat een voor Hongkong gunstig compromis met de Europese concurrentie bereikt zal worden. Chong ziet door de nieuwe wet de export van horloges uit Hongkong volgend jaar met 40 procent omhoog schieten tot een totale waarde van ruim zes miljard gulden.

Deze export-hausse zal mede worden veroorzaakt doordat volgens Chong veel Japanse en Taiwanese horlogemakers nieuwe fabrieken vlak over de grens van Hongkong in China zullen neerzetten. Deze fabrikanten worden met name aangetrokken door de lage loonkosten in de Volksrepubliek.

De horloge-industrie van Hongkong kampt op het moment met een stagnerende groei doordat veel orders uit het Midden-Oosten sinds het uitbreken van de crisis in de Golf zijn afgezegd. Een andere tegenslag is de aanzienlijk kleinere orders die warenhuizen uit de Verenigde Staten voor dit jaar hebben geplaatst.

    • Hans Vriens