HP/ De Tijd opent met een goed gesprek

AMSTERDAM, 12 sept. 'Een krachtmeting op niveau, ' meldt het omslag van het eerste nummer van het weekblad HP/De Tijd. Het verwijst naar het omslagartikel, volgens de inhoudsopgave 'een goed gesprek' over het liberalisme tussen fractievoorzitter F. Bolkestein van de VVD en H. van Mierlo van D66, in broederlijke eensgezindheid opgetekend door een voormalig redacteur van De Tijd, Gerard Driehuis, en een oud-redacteur van de HP, Daan Dijksman.

Dat het nieuwe weekblad meer is dan een voorbeeldig verstandshuwelijk mag blijken uit het opstel van Bolkestein dat op het dubbelinterview volgt en toepasselijk afsluit met de zin: 'Het einde van de geschiedenis is nog lang niet in zicht.' Het moest meer worden dan een samenbundeling van de beste artikelen uit HP en De Tijd, schrijft hoofdredacteur Ad 's-Gravesande. In de hoofdredactionele introductie wordt nogmaals bevestigd dat 'journalistieke motieven' bij het besluit tot fusie nauwelijks een rol speelden, maar dat de redactie eensgezind tekende voor een weekblad dat 'ongebonden en onbevangen moest berichten, qua intellect de dagbladen voorbij.' In het weekblad verder een interview met PvdA-parlementarier A. Melkert, een analyse van de prijsschommelingen op de oliemarkt, de megaflop van Philips, een reportage over DDR-burgers in de Bondsrepubliek, interviews met de filosoof en HP/De Tijd-columnist Cornelis Verhoeven en met Maarten 't Hart, artikelen over Capra en de metafysica, over Havel en Kundera, de rubriek Kunst en Genot met boek-, film-, beeldende kunst en theaterrecensies en in Het Circuit een schildering van Amsterdams nieuwste ontmoetingspunt voor Prive-coryfeeen Le Garage, het 'Marbella in Oud-Zuid'. Het introductienummer van 'Het Weekblad' wordt in een oplage van 100.000 exemplaren voor een rijksdaalder aangeboden. HP bracht 22.000 lezers in, De Tijd 35.000.