Hechtenis en uitwijzing in witwasproces

GENEVE, 12 sept.- Tegen twee Libanese broers, Jean en Barkhev Magharian die, beschuldigd van het witwassen van honderden miljoenen dollars aan drugsgeld, de reputatie van het Zwitserse bankwezen hebben bezoedeld, heeft de procureur-generaal van het kanton Tessino gisteren acht jaar geeist, met een boete van 300.000 frank en uitwijzing voor tien jaar. 'Uw winsten stinken met de reuk van drugsdoden', concludeerde Piergiorgio Mordasini in het grootste witwasproces in de geschiedenis van Zwitserland.

In 1986 bijvoorbeeld werd 32 miljoen dollar aan drugsgeld de VS uitgesmokkeld via bankrekeningen in Panama. Mordasini toonde aan hoe de beide broers betrokken raakten bij de 'Libanon-connectie', die al geleid heeft tot vroegtijdig aftreden van de minister van justitie en de procureur-generaal. Niet alleen verduisterden de twee drugsgelden, zij namen actief deel aan de handel in geld van georganiseerde misdaad, aldus Mordasini. Vanuit een hotelkamer in Zurich konden beide geldwisselaars zonder werkvergunning jarenlang ongestoord hun gang gaan. Behalve drugsgeld uit de VS wasten de Magharians ook miljoenen aan Columbiaans drugsgeld wit, en begeleidden zij de koerierstransporten van drugsgelden uit Turkije via Bulgarije.

Het staat niet vast hoeveel van de in totaal twee miljard frank aan witgewassen gelden afkomstig is uit de drugshandel.

    • Willem Offenberg