Foto

Russen grijpen hun kans om voor het eerst hun tanden te zetten in een Westerse pizza in een van de twee Pizza Hut restaurants die gisteren zijn geopend in Moskou. De belangstelling voor de nieuwe restaurants was relatief matig. Bij de opening stond er een rij van slechts 100 mensen tegenover duizenden wachtenden bij de opening van MacDonald's in januari van dit jaar. Pepsico, de eigenaar van de Pizza Hut keten, verwacht 5000 pizza's per dag te serveren in de twee Moskouse vestigingen die onderdeel zijn van een joint venture met de stad Moskou. De winstverwachting voor het eerste jaar is een miljard dollar. De pizza's die volledig uit Russische ingredienten worden bereid, kosten tussen de 6 en de 26 roebel. Een gemiddeld Russisch maandinkomen is 260 roebel. Ook kan met buitenlandse valuta worden betaald, al was de Pizza Hut oorspronkelijk van plan pure roebel restaurants op te zetten. Pepsico moest de plannen wijzigen omdat de gemeente Moskou de rekeningen voor gas en elektriciteit in dollars betaald wil zien. De tegenvaller is volgens Pepsico exemplarisch voor de problemen van buitenlandse ondernemers in de Sovjet Unie. (Foto AP)