BASF loost 300.000 kilo giftig oplosmiddel in Rijn

ROTTERDAM, 12 sept. Het chemieconcern BASF heeft gisteren in het Duitse Ludwigshafen ongewild 300.000 kilo van het giftige nitrobenzeen in de Rijn geloosd. Dit heeft een woordvoerder van de Arnhemse vestiging meegedeeld.

Volgens J. Steenstra van de Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland in Nieuwegein, de belangrijkste Nederlandse gebruiker van drinkwater uit de Rijn, is het nog onduidelijk of zijn maatschappij tijdelijk geen drinkwater uit de Rijn zal kunnen betrekken.

Het vergiftigde water komt zaterdag in Lobith aan, waarna er nog twee weken overheen gaan voordat het in het gebied van de Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland aankomt. Als de huidige omstandigheden niet drastisch veranderen zijn 'maatregelen waarschijnlijk overbodig', meent Steenstra.

Het Rijksinstituut van de Zuivering van Afvalwater stelt dat de lozing geen schadelijke gevolgen heeft voor het ecosysteem van de Rijn.

Nitrobenzeen is een chemisch oplosmiddel dat wordt gebruikt voor de produktie van talloze chemische produkten, onder meer lak en verf. De woordvoerder van BASF sprak vanmorgen het vermoeden uit dat de oorzaak van de lozing een bedieningsfout in een van de 350 bedrijven van het BASF-complex in Ludwigshafen is.