Bankroet dreigt voor steeds meer banken in VS

WASHINGTON, 12 sept. Het Amerikaanse bankwezen verkeert in grote probleem. Niet alleen de spaarbanken, ook de commerciele banken worden door bankroet bedreigd. Dat blijkt uit een raport dat de General Accounting Office (GAO) aan het bankcomite van de Senaat heeft gepresenteerd.

Volgens de Amerikaanse rekenkamer verkeren 1.100 van de 13.200 particuliere banken in de Verenigde Staten in moeilijkheden. Zonder assistentie zouden 20 van de 200 grootste banken volgend jaar failliet gaan terwijl dit jaar al 15 grote banken de deuren moesten sluiten. Het rapport is gebaseerd op cijfers uit 1989. Een woordvoerder van de Amerikaanse bankiersvereniging heeft in een reactie gezegd dat de banken gezond zijn.

De inleg van clienten bij Amerikaanse banken is tot een bepaald maximum verzekerd. Charles A. Bowsher, die het 124 pagina's dikke rapport presenteerde, sprak zijn ongerustheid uit over de afnemende reserves van de Federal Deposit Insurance Corp., het fonds waaruit verliezen gedekt worden als banken failliet gaan. De afgelopen twee jaar zijn de reserves met 28 procent gesloken tot 13,2 miljard dollar eind 1989. William Seidman, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corp., zei dat het fonds dit jaar 2 miljard verlies kan boeken als gevolg van de vele faillissementen. De voorgaande twee jaar werd in totaal een verlies van 5,1 miljard dollar geleden.

Het rapport van de rekenkamer stelt dat het oplossen van de problemen bij de twintig grote banken de regering 4,4 tot 6,6 miljard dollar kan gaan kosten. 'Nog nooit sinds de oprichting van het Fonds na de grote depressie in de jaren dertig zijn de gevaren en onzekerheden zo groot geweest als nu', aldus Bowsher. 'De reserves kunnen in een keer worden weggevaagd indien een grote bank met activa van meer dan 130 miljard dollar failliet gaat.' Volgens hem is het ook goed mogelijk dat de reserves de komende jaren opraken indien een recessie tot een groter aantal faillissementen onder kleinere banken zou leiden. Belastingheffing om de reserves aan te zuiveren zou dan een uitweg zijn. Overigens wees Bowsher op nog te publiceren cijfers van de banken die tot gevolg kunnen hebben dat de reserves van de FDIC zelfs op dit moment al zijn uitgeput. Donald W. Riegle, de voorzitter van de bankcommissie van de Senaat, wees op de problemen bij de Amerikaanse spaarbanken waar de te dekken verliezen inmiddels honderden miljarden dollars bedragen. 'Toen kwamen de verliezen ook pas heel laat boven water'. Het raport noemt de banken die in de problemen verkeren, niet bij naam, maar geeft wel aan dat ze zich vooral in het noordoosten en zuidwesten van de VS bevinden en eind 1989 in totaal 45,1 miljard dollar aan activa hadden. (AP, UPI, Reuter)