ANC dreigt weer met gewapende strijd

JOHANNESBURG, 12 sept. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zal de gewapende strijd weer opnemen als er niet spoedig een einde komt aan het geweld in de zwarte woonoorden rondom Johannesburg. Dit zei de vice-voorzitter van het ANC, Nelson Mandela, gisteren na afloop van zijn ontmoeting met de Zuidafrikaanse president F. W. de Klerk. Hoewel het geweld zich afspeelt tussen elkaar bestrijdende zwarte groepen zegt het ANC dat het wordt aangewakkerd door blanke extremisten die proberen het onderhandelingsproces in de war te sturen. De politie zou weinig doen om hier een eind aan te maken, omdat zij in principe sympathiek staat tegenover de zaak van de extremisten. De Klerk zei dat de oplossing net zo goed afhing van politieke initiatieven tussen de Inkatha-beweging van Zulu-leider Buthelezi en het ANC als van het optreden van de regering.

Ook vanmorgen ontstonden gevechten in een zestal woonoorden rondom Johannesburg, waarbij ten minste 37 mensen werden gedood. Dit brengt het totale dodencijfer van de afgelopen zes weken op bijna 700. Het geweld breidde zich uit van het ene woonoord naar het andere. Weer leken het voornamelijk de aanhangers van de Inkatha-beweging gastarbeiders uit de provincie Natal die in grote pensions met uitsluitend mannen wonen en gezinshoofden van het ANC uit de zwarte woonoorden te zijn die slaags raakten.

Gisteren waren er de hele dag gevechten tussen pensionbewoners en gezinshoofden uit het woonoord Kathletong, ten zuidoosten van Johannesburg, waarbij twintig doden vielen. In het naburige woonoord Thokoza werd een man gedood, terwijl in Phola Park tussen deze twee woonoorden krotten in brand werden gestoken. In het woonoord Vosloorus werden drie mensen gedood. In Soweto werden gisteren negen lichamen gevonden van mensen die al eerder om het leven kwamen bij gewelddadigheden. Nog eens drie mensen werden gisteravond doodgeschoten toen bewoners van een pension het vuur openden op een minibus. Nog meer doden vielen in treinen waar, vermoedelijk door Inkatha-aanhangers, met kapmessen op forensen werd ingehakt en sommigen uit de rijdende wagons werden gegooid. Anderen sprongen uit de treinen om aan de aanvallers te ontkomen en raakten gewond. In een bioscoop in Johannesburg en in de kantoren van de regerende Nationale Partij ontploften vandaag twee bommen, vermoedelijk geplaatst door blanke extremisten. Niemand raakte gewond.

    • Allister Sparks