Accountant Bakker en Versteegh naar TRN

ROTTERDAM, 12 sept. Het accountantskantoor Bakker en Versteegh gaat fuseren met de veel grotere branchegenoot Touche Ross Nederland.

Bakker en Versteegh zag onlangs af van een voorgenomen fusie met Coopers en Lybrand Nederland omdat het vreesde haar identiteit te verliezen in het steeds groter wordende Coopers en Lybrand. Coopers en Lybrand ging dit jaar onverwacht samen met Dijker Van Dien.

Bakker en Versteegh en Coopers en Lybrand zouden de fusie morgen officieel wereldkundig maken. De bestuurders waren vanochtend onbereikbaar voor commentaar. Bij Bakker en Versteegh werd vanochtend de telefoon opgenomen met Touche Ross Bakker en Versteegh. H. Welters (personeelszaken) van Bakker en Versteegh bevestigde dat zijn kantoor fuseert met TRN. De fusie kan opmerkelijk worden genoemd omdat Bakker en Versteegh ook bij de TRN groep in een groot accountantskantoor terechtkomt, terwijl het juist uit Coopers en Lybrand Nederland stapte, onder meer omdat die groep hem te groot werd.

Bakker en Versteegh is een van de grootste accountantskantoren in het zuiden van Nederland, met een omzet van 25 miljoen gulden, negen vestigingen 180 personeelsleden onderwie 25 accountants en 20 belastingsadviseurs. De TRN groep had vorig jaar in Nederland zo'n 3000 medewerkers en maakte een omzet van 325 miljoen gulden.

Bakker en Versteegh knoopte zo'n twee jaar geleden gesprekken aan met Coopers en Lybrand over intensieve samenwerking en over een mogelijke fusie op termijn. Toen Coopers en Lybrand later samen ging met Dijker Van Dien was de combinatie te groot geworden voor Bakker en Versteegh. Niet alleen de schaalvergroting, maar ook de nieuwe wijze van werken beviel niet, zo liet bestuursvoorzitter H. A. Versteegh van Bakker en Versteegh vorige week in Het Financieele Dagblad weten.

De vrees dat de eigen identiteit in het veel grotere geheel verloren zou gaan, is volgens Versteegh een van de redenen om de voor 1992 voorziene fusie met Coopers en Lybrand Nederland niet door te laten gaan.

De Nederlands accountantswereld is al enkele jaren in beweging en volgt daarmee de internationale trend. In wat lijkt op een wedstrijd om de grootste accountantsfirma ter wereld te worden, gaan steeds meer kantoren fusies en andere vormen van samenwerking aan. Daarbij volgt de Nederlandse poot van een groot internationaal kantoor niet altijd het voorbeeld van de internationale accountantsmaatschappij. Zo ging Deloitte Dijker Van Dien niet naar de TRN Groep, zoals de internationale fusie tussen Deloitte Haskins en Sells en Touche Ross zou vermoeden, maar naar Coopers en Lybrand.