1 Ander

Amsterdam, 12 september 1992Beste heer Poefferoen, Tijdens onze aangename ontmoeting op de snelweg Charogne-Chenapan, en wel, om precies te zijn, op de picknick-inham bij Salete-sur-deux-Eglises, beloofde ik u, die op de thuisweg was van een reis naar Rome, schriftelijk te informeren over enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam, waarheen u zich over enige tijd voor uw gebruikelijke 'recreatieve en culturele onderdompeling' hoopte te begeven.

Zojuist thuisgekomen haast ik me mijn belofte in te lossen. Ik strooi er enige tips tussendoor die voor u persoonlijk van belang zouden kunnen zijn.

Evenementen van algemene aard. In het bijzonder voor de maand dat u in Amsterdam zult vertoeven kan ik u de Peter Stuyvesant-Floriade aanbevelen, een waarachtige waterval van bloemen en ook de plaats waar de kwekers, verenigd in het Javaanse Jongens-gilde, voor het eerst het publiek hun nieuwe varieteiten tonen. Zo zullen dit keer de Douwe Egberts-roos en de Van Nelle-tulp ten doop worden gehouden. In dezelfde maand zal in de Nissan-congreshal een expositie worden gehouden van het werk van jonge uitvinders die mededingen naar de zo begeerde Mitsubishi-prijs en zal in het DAF-stadion, in het kader van de Van Gend en Loos-tele-spelen, gevochten worden om de Philips-trofee.

Evenementen, in het bijzonder kunst en cultuur betreffend.

Voor de hogere kunst zult u ten minste een avond moeten doorbrengen in de Gall en Gall-opera op het Albert Heijn-plein (de voormalige rommelmarkt van Amsterdam) waar de Hema-cyclus van de opera's van Wagner een gebeurtenis van internationale klasse belooft te worden. Reserveer een plaats op het Interlubke-balkon. Voor het lichtere werk, en toch amusement op niveau, dient u een bezoek aan Van Den Ende's Telebingo-Circus aan de Amstel, eertijds een heus circustheater, niet te vergeten. Het mooiste uitzicht, hier, hebt u vanuit de Ikea-loge. De voorstellingen van de musical Veronique en de Veertig Rovers, op een tekst van de beroemde schrijver Hugo Boss, schijnen al geruime tijd van tevoren volgeboekt, maar met een beetje geluk vindt u vast nog een plaatsje. Probeer het bij het PC-Uitvaart-Uitburo.

Betreffende cafes en de inwendige mens. De societeit Peki en Cloppenburgiae en de wat minder deftige eetcafes 'tZwaantje van Zwan (met als specialiteit graanjenever met rookworst) en de Finimal-Taveerne trekken op het ogenblik het interessantste publiek. Ik hoop er u t.z.t. te ontmoeten, heer Poefferoen. Voor een goedkope maaltijd kunt u verder nog terecht bij de PTT-Gaarkeuken en de filialen van KLM-McChicken.

Enige nuttige faciliteiten tot slot. De gemeente Amsterdam heeft, als toeristische attractie en om de overlast van het snel groeiende uitgaansleven tegen te gaan, de traditie van de 'openbare waterplaatsen' voor een deel in ere hersteld. Zo zult u op strategische plaatsen in de stad de Grolsch-krul, de Dommelsch-krul en de Oranjeboom-krul aantreffen.

U ziet, ik vergat geen aspect van uw welzijn!Uw, w.g. P. S. Zojuist lees ik in de Rabo-koerier, het huis-aan-huis-blad, dat de burgemeester van Amsterdam heeft aangeboden om, in ruil voor tweeduizend gulden jaarlijks als steun aan de gemeentekas en de belofte dat er eveneens tweeduizend King Size reclameborden gratis langs de grachten geplaatst mogen worden, zijn stad om te dopen in Heineken-stad. Houd er binnenkort met de bewegwijzering rekening mee!

    • Gerrit Komrij