Verdachten: ramp veerboot Herald geen doodslag

LONDEN, 11 sept. Ruim drie jaar na de ramp met de veerboot 'Herald of Free Enterprise', waarbij 193 mensen omkwamen, hebben de rederij en zeven voormalige werknemers zich gisteren onschuldig verklaard aan de hun ten laste gelegde doodslag. Het proces dat gisteren begon, zal naar verwachtig vijf maanden duren. Het is de tweede keer in de Britse geschiedenis dat een onderneming wordt aangeklaagd voor doodslag. De eerste keer betrof een bouwbedrijf, beschuldigd van het instorten van een brug in 1965, dat werd vrijgesproken. De Herald Families' Association, die familieleden van de slachtoffers vertegenwoordigt, heeft zich sterk gemaakt voor strafrechtelijke vervolging van rederij 'P en O European Ferries' en de betrokken werknemers. Rederij-medewerkers van hoog tot laag zijn gedaagd. Onder hen zijn zowel directielid Jeffrey Develin als een jong bemanningslid, Mark Stanley die in slaap was gevallen terwijl hij de laadklep van de veerboot had moeten sluiten. (AP, Reuter, UPI)