Terry Waite leeft, zegt vrijgelaten Ier Keenan

LONDEN, 11 sept. Terry Waite, de afgezant van de aartsbisschop van Canterbury die naar Libanon werd gestuurd, is niet dood, maar wordt nog steeds ergens in Beiroet door moslims gegijzeld gehouden. Dat is de overtuiging van de onlangs vrijgelaten Brits-Ierse gijzelaar Brian Keenan, die Waite gehoord en gedeeltelijk gezien heeft in een cel die grensde aan die waarin Keenan lag vastgeketend, samen met de Britse gijzelaar John McCarthy. Keenans informatie is voor Waites familie en voor de anglicaanse aartsbisschop, Robert Runcie, het eerste harde bewijs dat Waite nog leeft. De speciale afgezant werd in januari 1987 ontvoerd toen hij namens de aartsbisschop van Canterbury probeerde te bemiddelen bij de vrijlating van gijzelaars. Sindsdien was geen levensteken van hem vernomen.

Brian Keenan zoekt herstel van zijn eigen beproeving aan de geisoleerde westkust van Ierland, maar onthulde gisteren in een vraaggesprek voor de televisie dat hij Waites Engelse accent en zachte stem had herkend, dat hij hem Terry had horen noemen door de bewakers, dat hij Waites grote voeten in plastic sandalen had gezien en dat hij hem om een kaars had horen vragen. Verdere details heeft hij alleen aan Waites familie prijsgegeven, die ervan overtuigd is dat Keenan en McCarthy inderdaad naast Terry Waite opgesloten hebben gezeten. Keenan onthulde ook pijnlijke details: Waite is ziek geweest en hij is ongetwijfeld afgeranseld.

Keenan zelf is ervan overtuigd dat in het Midden-Oosten 'zich een deur aan het openen is' die kan leiden tot snelle vrijlating van de achtergebleven gijzelaars. 'Ik denk dat het juiste moment daar is, het tijdstip waarop is van cruciaal belang in het Midden-Oosten. Ik geloof dat daar een deur wordt opengehouden als een gebaar, dat iemand moet opstaan en erdoor moet gaan. Ergens moet toch een man of vrouw zijn, mogelijk niet direct gelieerd aan een nationale regering, maar met een hoog genoeg publiek profiel, met een algemene bekendheid in de Westerse wereld, iemand uit Amerika of Engeland of Ierland, die op weg kan gaan naar die deur die voor hen wordt opengehouden.'

Keenan zelf suggereerde dat iemand als de inmiddels overleden Sean McBride, de republikeinse denker en voormalige minister van buitenlandse zaken van Ierland, de ideale figuur zou zijn geweest. Keenan zei dat een van zijn bewakers hem de nacht voor zijn vrijlating had gerustgesteld over het lot van John McCarthy, die nu alleen in zijn cel is achtergebleven: 'Alles goed, John misschien een maand, misschien twee. Goed, alles goed'.

Keenan is kritisch over het intellectuele gehalte van de gijzelhouders, maar zegt dat hij de bewaker in dit geval gelooft.

    • Hieke Jippes