Staking om meer loon legt in Peru olie-industrie plat

LIMA, 11 sept. De Peruaanse olie-industrie is getroffen door een twee dagen durende staking. Zo'n 7.500 stakers eisen loonsverhoging. De staking, die gisteren uitbrak, bracht niet alleen de oliewinning van de nationale oliemaatschappij PetruPeru tot stilstand, maar legde ook de vijf olieraffinaderijen van het land stil. Volgens een woordvoerder van PetruPeru neemt 92 procent van de werknemers deel aan de staking.

De stakers willen een loonsverhoging die de hoge inflatie compenseert. Alleen al afgelopen maand bedroeg de inflatie bijna vierhonderd procent. Maar de nieuwe regering van president Alberto Fujimori, die pas zes weken aan het bewind is, denkt met een stringent economisch programma de inflatie al deze maand drastisch te kunnen indammen.

Elders in het land is al eerder onrust uitgebroken. Bij de nationale staalfabriek Minero Peru zijn 3.500 werknemers sinds 17 augustus in staking voor compensatie van de inflatie en leggen daarmee de verwerking van koper en zink stil. Koper is het belangrijkste exportprodukt van Peru. Door de staking is de koperprijs op de wereldmarkt opgelopen.

Voor deze week staan onder meer stakingen op het programma van bankmedewerkers, medewerkers van de telefoonmaatschappij en de electriciteitsmaatschappij. De nationale Federatie van mijnwerkers, die 70.000 mijnwerkers vertegenwoordigt, dreigt 15 oktober met stakingen te beginnen. (Reuter)