PTT vraagt ontslag voor krakersleider

GRONINGEN, 11 sept. PTT Post heeft een ontslagaanvraag ingediend voor een 38-jarige medewerker van het Expeditie Knooppunt die eind mei betrokken was bij de krakersrellen van het Wolters Noordhoffcomplex. De man heeft daarvoor een gevangenisstraf uitgezeten van acht weken. Daarna werd hij op non-actief gesteld. De PTT ontkent dat dit verband houdt met de activiteiten van de man.

Volgens een woordvoerder van de PTT heeft de politieke overtuiging van de man geen rol gespeeld bij het besluit een ontslagprocedure te beginnen'. 'Wij wisten dat de man een leidende rol bij de krakersrellen heeft gespeeld, maar dat heeft niet meegespeeld. De reden van het ontslag heeft alleen met zijn werk te maken. Het zou een mooie boel zijn als wij toestemming zouden moeten geven voor wat iemand prive wil doen', aldus de woordvoerder. De betrokkene, die op de sorteerafdeling werkt, verklaart in het blad Klassenstrijd van de Socialistische Arbeiders Partij (SAP) dat de PTT 'in feite niets anders dan een beroepsverbod' wil. In het blad wordt geciteerd uit het PTT-verzoekschrift om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Daarin staat: 'Betrokkene staat onder vele PTT-ers bekend als de 'RAF-sympathisant' en 'leider van de krakers'. Onverlet de juistheid of onjuistheid van deze kwalificaties zijn de verhalen op zich een feit. Het is bepaald niet denkbeeldig dat voor een breder publiek een verhaal kan onstaan dat 'de leider van de krakers' 's nachts hun vertrouwelijke post staat te sorteren. Waar de kwestie rond de krakers van het WN-complex te Groningen veel beroering heeft gewekt wenst de PTT het risico van negatieve reclame niet te lopen'.

De PTT-woordvoerder wil niet ingaan op de inhoud van het verzoekschrift. 'Wij beschouwen een ontslagaanvraag als een prive-zaak. Als de betrokkene zelf de publiciteit zoekt, moet hij dat weten.'

De kantonrechter in Groningen doet maandag uitspraak.