Politie onderzoekt initiatiefnemers; Handelscentrum van 600miljoen naar Heerlen

ROTTERDAM, 11 sept. De Amsterdamse stichting American Trade Center heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een groot handels-en distributiecentrum in Heerlen. Met het centrum, dat gebouwd moet worden door NBM Amstelland en dat een duizendtal Amerikaanse bedrijven de toegang tot de EG moet bieden, is een investering van 600 miljoen gulden gemoeid. De Amsterdamse politie heeft onlangs een onderzoek afgerond dat was ingesteld naar aanleiding van beweringen dat leidende figuren in de stichting valsheid in geschrifte plegen. Volgens de Amsterdamse persofficier mr. L. A. J. M. de Wit bezint het Openbaar Ministerie zich nu op de resultaten van het onderzoek. Hij wil daarover geen nadere mededelingen doen.

Eerdere plannen om het complex in het Belgische Maasmechelen neer te zetten, liepen dit jaar op het laatste moment stuk. Burgemeester Terwingen van Maasmechelen wachtte tevergeefs op een harde financiele onderbouwing van het project. 'Ik begin er nu aan te twijfelen of ze uberhaupt ergens gaan bouwen.'

De stichting zegt zelf om fiscale redenen naar Heerlen te zijn uitgeweken.

De stichting American Trade Center, die zegt door een aantal niet nader genoemde Amerikaanse beleggers te worden gesteund, deed vanochtend in een persbericht kond van de komst van het handels- en distributiecentrum dat reeds in 1993 gereed zou moeten zijn. Volgens de initiatiefnemers is er overeenstemming met een groep niet bij naam genoemde Duitse beleggers over de financiering.

Dank zij tussenkomst van burgemeester P. H. van Zeil van Heerlen, heeft American Trade Center Europe een voorlopige overeenkomst kunnen tekenen met het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds voor de aankoop van 25 hectare grond in Heerlen, aldus het persbericht. De bouwvergunning is inmiddels aangevraagd.

Van Zeil liet vanochtend weten dat zijn besluit vooral zal afhangen van het oordeel dat de financiers geven over het haalbaarheidsonderzoek en het businessplan voor het handelscentrum. De gemeente Heerlen moet volgens Van Zeil zekerheid krijgen omtrent de financiering en de exploitatie van het project.

NBM Amstelland maakte eerder dit jaar bekend dat haar jaarcijfers waren tegengevallen omdat enkele grote projecten, waaronder het bewuste handelscentrum, vertraging hadden opgelopen.

Het handels-, distributie- en expositiecentrum krijgt de vorm van een zevental kantoorgebouwen rondom een circelvormig expositiecentrum met uitvoerige interne en externe communicatiemogelijkheden, met opslag- en assemblagehallen en met diensten als een vertaalcentrum en een uitzendbureau. Het centrum is bestemd als uitvalsbasis voor kleine en middelgrote Amerikaanse ondernemingen in Europa. De stichting American Trade Center, waarin een aantal ondernemende Nederlanders die het project trekken zijn verenigd, is de afgelopen maanden door een team van de fraude-afdeling van de Amsterdamse politie onderzocht. De politie deed ondermeer onderzoek naar het vermoeden dat een van de mensen achter de stichting zich van een valse naam zou bedienen en zich in verband met het project mogelijk aan oplichtingspraktijken schuldig zou hebben gemaakt. Het onderzoek is destijds gestart naar aanleiding van vragen die bij de politie binnenkwamen, aldus persofficier De Wit.

De stichting begrijpt niet waarop de verdenking slaat. De betrokken bestuurder legt uit dat hij in 1986 de naam van zijn moeder heeft aangenomen omdat zijn eigen naam in Amerika, waar hij veel komt, niet goed kan worden uitgesproken. Hij heeft in 1986 bij de koningin toestemming gevraagd voor de 'toevoeging', maar heeft die nog niet binnen. De stichting betreurt het ten zeerste dat het politie-onderzoek in verband wordt gebracht met de plannen voor het handelscentrum.

    • Geert van Asbeck