Liberiaanse president Samuel Doe is dood

MONROVIA, 11 sept. President Samuel Doe van Liberia is dood. Ooggetuigen hebben gemeld dat zijn verminkte lichaam in een kliniek ligt in het door rebellenleider Prince Johnson gecontroleerde deel van de hoofdstad Monrovia.

Doe was zondag na een vuurgevecht gevangengenomen door Johnsons mannen. Daarbij raakte hij gewond aan beide benen. Het is niet duidelijk of hij is overleden aan zijn verwondingen of is geexecuteerd. Johnson had eerder gezegd Doe niet te zullen doden.

Met de dood van Doe is het belangrijkste doel van de rebellen bereikt, maar het einde van de bijna negen maanden durende burgeroorlog lijkt nog niet in zicht. Johnson controleert de hoofdstad Monrovia, terwijl de rest van Liberia in handen is van het concurrerende Nationaal Patriottisch Front (NPFL) van Charles Taylor. Beiden hebben zichzelf uitgeroepen tot president. In de Gambiaanse hoofdstad Banjul resideert een derde Liberiaans staatshoofd, Amos Sawyer. Hij staat aan het hoofd van een interim-regering, die in augustus door de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse staten (ECOWAS) is geinstalleerd. Ook de restanten van Doe's leger hebben een nieuwe president aangewezen, David Nimley.

Pag.7: Dood van een moordlustige president