Kamer hoort getuigen over visserijfraude

DEN HAAG Voormalig hoofdinspecteur van de Algemene Inspectiedienst (AID), A. Besuijen, was vanmorgen een van de eerste getuigen die door de kamercommissie voor visserij werd gehoord. De commissie houdt vandaag en morgen hoorzittingen over het falen van de visserijcontrole. Besuijen bracht deze visserij-affaire in juni aan het rollen door in het NOS-journaal te verklaren dat door de AID doelbewust vangstgegevens niet worden verwerkt in het officiele systeem VIRIS. Minister Braks van visserij kondigde direct na deze beschuldiging een recherche-onderzoek aan naar mogelijke fraude bij de AID, die onder zijn verantwoordelijkheid valt. Uit dat onderzoek is gebleken dat geen sprake is van fraude. Voor de Tweede Kamer is de zaak daar niet mee afgedaan. De Kamerleden willen duidelijkheid over de vraag of Braks eerder dan deze zomer heeft geweten, dan wel had moeten weten, dat zijn controlebeleid faalt. De oud-inspecteur herhaalde vanmorgen dat bewust vangstgegevens zijn achtergehouden. Volgens hem werd daarvoor door de top van zijn dienst als reden opgegeven dat die vangstcijfers 'niet geschikt waren voor het VIRIS-systeem'.

Besuijen zegt dat hij zijn informatie al in maart 1989 in een persoonlijk gesprek heeft doorgegeven aan de secretaris-generaal van het ministerie van landbouw en visserij, mr. T. H. J. Joustra (Foto Roel Rozenburg)