Iran en Irak herstellen hun diplomatieke betrekkingen

TEHERAN, 11 sept. Iran en Irak zijn het eens geworden om de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen te hervatten en de ambassades in elkaars hoofdsteden te heropenen. Dit heeft Radio Teheran, die onder controle staat van de Iraanse regering, gisteren bekendgemaakt.

Het radiostation meldde dat Iran zondag een voorstel van deze strekking van de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, had aanvaard. De Iraakse bewindsman bracht dit weekeinde een bezoek aan Teheran.

Het was voor het eerst sinds het uitbreken van de Golf-oorlog dat een Iraakse minister van buitenlandse zaken in Teheran op bezoek was. Het bezoek werd mogelijk nadat de Iraakse leider, Saddam Hussein, vorige maand de Iraanse vredesvoorwaarden had ingewilligd om zich geheel te kunnen wijden aan de crisis om Koeweit.

Ook het officiele Iraanse persbureau IRNA citeerde gisteren 'een betrouwbare bron', die verklaarde dat de Iraanse ambassade in Bagdad en de Iraakse ambassade in Teheran spoedig zullen opengaan. Turkije heeft de afgelopen jaren de ambassades van beide landen beheerd. De betrekkingen tussen beide landen werden in 1987, aan het einde van de acht jaar durende Golf-oorlog, verbroken.

Tareq Aziz noemde gisteren zijn besprekingen met de Iraanse leiders 'positief, serieus, nuttig en vriendschappelijk'.

Maar waarnemers wezen erop dat de Iraakse bewindsman van Iraanse zijde geen enkele concessie had verkregen over de Golfcrisis. Iran blijft vasthouden aan het embargo tegen Irak van de Verenigde Naties. (Reuter, AP)