Informaties politie: Bouterse en Croes betrokken bijdrugs

DEN HAAG, 11 sept. De Haagse politie beschikt over informaties die wijzen op contacten van de Surinaamse legerleider Bouterse en de Arubaanse minister van justitie H. Croes met drugskartels. De inlichtingen zijn afkomstig van personen die telefonisch zijn afgeluisterd tijdens een onderzoek naar cocainetransporten van Suriname naar Nederland.

Het justitiele onderzoek van het zogenoemde Copa-team, dat vanuit Den Haag opereert, volgde op de onderschepping van 140 kilo cocaine die, verstopt tussen cacaobonen, in maart met het Nedlloyd-schip Kingston van Paramaribo naar Amsterdam is vervoerd. Naar aanleiding van de vondst zijn in april in Amsterdam een 27-jarige Colombiaan, een 41-jarige Braziliaan en een 33-jarige Antilliaan aangehouden.

De Colombiaan is hoofdverdachte en behoort volgens inlichtingendiensten tot het Medellin-kartel. Interpol en de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA melden dat de Colombiaan 'de zoon en directe medewerker' is van een 46-jarige Colombiaan die eigenaar is van cocaine-laboratoria in Santa Clara en Tarapaca in Colombia. Deze man is volgens de DEA verantwoordelijk voor de wekelijkse uitvoer van 7.000 tot 10.000 kilo cocaine naar de Verenigde Staten. Dat is meer dan de totale hoeveelheid cocaine die in Nederland in tien jaar in beslag is genomen.

Na de arrestaties zijn op verscheidene adressen in Nederland telefoons afgeluisterd van mensen van wie de politie vermoedde dat zij contacten onderhielden met de arrestanten. In de afgetapte gesprekken, die zijn gevoerd met mensen in de Antillen, Brazilie, Suriname, Venezuela en Colombia, vielen regelmatig de namen van Bouterse en Croes.

Een in Nederland wonende Arubaan vertelde in verscheidene telefoongesprekken over 'relaties bij de mafia' die minister van justitie Croes heeft. Hij wekte de indruk van de minister inlichtingen te krijgen over een conferentie over de strijd tegen de drugshandel die in juni op Aruba is gehouden en waarop Croes aanwezig was. De Arubaan vertelde ook dat Croes 600.000 dollar van drugsdealer Ocando Paz heeft gekregen. Verscheidene verdachten spraken over feestjes 'met de mafiatop' in Suriname waarbij Bouterse aanwezig was en een liquidatie kort daarop van een van de aanwezigen. Een afgeluisterde Surinamer in Amsterdam vertelde in juni over 'Bouterse die flink bezig is in Moengo. Hij gaat de handel van de knaap verpesten', waarmee naar alle waarschijnlijkheid op Brunswijk werd gedoeld.

Croes kwam in het verleden in opspraak omdat hij onder andere opdracht zou hebben gegeven tot het vrijlaten van een drugskoerier. De oppositie op Aruba heeft dit jaar vergeefs om een parlementair onderzoek gevraagd omdat Croes in zijn vorige loopbaan als advocaat belangrijke drugsverdachten zou hebben bijgestaan. Croes was niet bereikbaar voor commentaar op de beschuldigingen.

Pag.3: Onderzoek naar drugskartels