EG werkt aan verbetering van betrekkingen met Iran

BRUSSEL, 11 sept. De Europese Gemeenschap wil de normale betrekkingen met Iran herstellen. Dat bleek gisteren uit mededelingen van de Italiaanse minister van buitenlanse zaken, Gianni De Michelis. Italie bekleedt het halfjaarlijkse voorzitterschap van de EG. De betrekkingen tussen de EG-landen en Iran zijn verstoord sinds Iran begin vorig jaar het doodvonnis uitsprak over de Britse schrijver Salman Rushdie. Deze had volgens de Iraanse theocratische leiding in zijn boek 'De Duivelsverzen' zich op godslasterlijke wijze uitgelaten over de islam.

De Michelis kondigde gisteren aan dat een afvaardiging van de twaalf EG-landen later deze maand een ontmoeting wil hebben met de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati. Die zal moeten plaatshebben in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en onderwerp van gesprek zal zijn de normalisering van de betrekkingen.

De Michelis maakte verder bekend dat Iran en de EG bezig zijn teksten op te stellen van brieven die zouden moeten worden uitgewisseld om de diplomatieke schade die de affaire-Rushdie heeft veroorzaakt te herstellen.

De toenaderingspoging van de EG tot Iran komt op een moment dat wordt gestreefd naar diplomatieke isolering van Irak wegens de annexatie door dit land van Koeweit. Irak was de tegenstander van Iran in de acht jaar durende oorlog tussen beide landen, die in 1988 met een wapenstilstand eindigde. Onlangs is de Iraaks-Iraanse verhouding verbeterd na aanzienlijke concessies van Irak en eerder deze week zijn de betrekkingen hersteld tijdens een bezoek van de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, aan Iran. (Reuter)