Concurrent voor expansief Shell in Indonesie

ROTTERDAM, 11 sept. Shell Indonesie lijkt forse concurrentie te krijgen voor haar plannen om in Cilacap, in het zuiden van Java, een groot petrochemisch complex te bouwen waarin de Nederlands-Britse oliemaatschappij een meerderheidsaandeel van 57 procent zou krijgen.

Het Indonesische bedrijf PT Chandra Asri heeft afgelopen zaterdag een overeenkomst met Japanse en Amerikaanse ondernemers gesloten over de bouw van een tweede petrochemische fabriek van een nog grotere omvang als die van Shell. Met haar beoogde Japanse partners C. Itoh en Mitsubishi, de Indonesische staatsoliemaatschappij Pertamina en Bimantara Gitra, een plasticfabriek die eigendom is van een van de zonen van president Soeharto, wil Shell een complex realiseren dat een totale investering vergt van ruim 1,5 miljard dollar.

De investeringsplannen van PT Chandra Isri belopen volgens het bedrijf 2,4 miljard dollar, maar de financiering is nog onzeker omdat 1,88 miljard dollar bij banken moet worden geleend. De combinatie waarin Shell optreedt heeft en groter deel van de financiering, ruim 1 miljard dollar, al geregeld. Shell wil er zelf 1,5 miljard gulden in stoppen, de grootste investering die de maatschappij ooit in Indonesie heeft gedaan.

G. Krans, directeur van Shell Indonesie, gaat er nog steeds vanuit dat het project doorgang zal vinden en dat de beoogde joint venture spoedig zal worden opgericht. President Soeharto heeft vorig jaar persoonlijk toestemming gegeven voor de bouw. De Indonesische autoriteiten maakten zelf bekend dat Shell een aandeel van 57 procent zou krijgen. De tegenzet van PT Chandra Isri kan volgens kenners van de Indonesische cultuur betekenen dat de Indonesische bedrijven Pertamina en Bimantara een groter deel in de eigendom van de joint venture met Shell proberen te krijgen.