Brazilie hervat strijd tegen geldontwaarding

RIO DE JANEIRO, 11 sept. De Braziliaanse president Fernando Collor de Mello heeft de bevolking van zijn land opgeroepen geen grote uitgaven te doen teneinde de stijgende inflatie de kop in te drukken. De president hield gisteren een 45 minuten durende toespraak voor de televisie om te onderstrepen dat hij ernst blijft maken met de inflatiebestrijding in zijn land.

In zijn televisie-optreden somde Collor de Mello op wat hij sinds zijn aantreden zes maanden geleden bereikt heeft. 'De Braziliaanse economie die wij op 15 maart aantroffen, was ziek. De bevolking was pessimistisch over de toekomst en de Braziliaanse positie in de internationale financiele wereld was zwak', zei hij. Dankzij een drastisch stabiliseringsprogramma was het de regering van Fernando Collor de Mello gelukt de hyperinflatie van 80 procent in de maand maart tot nul terug te dringen. Inmiddels heeft de geldontwaarding weer een niveau van maandelijks 12 procent bereikt en dreigt deze opnieuw uit de hand te lopen. 'De overheid wil een dialoog aangaan met politieke en maatschappelijke organisaties, werkgevers, vakbonden, kortom met de gehele bevolking', zei de president. Hij verdedigde zijn beleid door te stellen dat de privatisering, deregulering, vrije loonvorming en een vrije wisselkoers niet alleen een nieuw economisch programma zijn, maar een nieuwe mentaliteit weerspiegelen. De oorlog tegen de inflatie is allang begonnen, aldus de Braziliaanse president. (DPA)