Boymans toont Keizerlijk geel

In het Rotterdamse museum Boymans-van Beuningen is vanaf zaterdag 15 september de tentoonstelling De Verboden Stad te zien, over het dagelijks leven aan het hof van de Chinese keizers van de zeventiende tot in de twintigste eeuw. Door de keizer en zijn familie gedragen kostuums, veelal in 'keizerlijk geel' vormen de grootste schat op de tentoonstelling. Daarnaast zijn er grote portretten van de keizers en hun concubines; meubels, waaronder een troon, en ceremoniele voorwerpen. De meeste stukken zijn voor het eerst in Europa te zien. Na het neerslaan van de studentenopstand op het Tien An Men-plein in Peking in juni 1989 was het enige tijd onzeker of de expositie wel zou doorgaan. De PvdA in Rotterdam, die in de Rotterdamse gemeenteraad een meerderheid heeft, verzette zich tegen het tentoonstellen van kunst uit China. In januari van dit jaar werd besloten de expositie toch door te laten gaan. Als reden werd toen aangevoerd dat er alleen overleg is gevoerd, op 'museaal niveau'.

Het Rotterdamse gemeentebestuur heeft nu besloten de tentoonstelling zonder ceremonieel te laten opengaan. (foto NRC Handelsblad/Leo van Velzen)