Baker reist donderdag naar Syrie

BRUSSEL, 11 sept. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal eind deze week een bezoek brengen aan Syrie in verband met de Golfcrisis. Dit maakte hij gisteren in Brussel bekend.

President George Bush heeft beslist dat 'het tijd voor ons was om met Syrie een rechtstreekse dialoog te voeren', aldus Baker gisteren in Brussel. 'We hebben dezelfde doelstellingen', zei hij. 'Ik geloof niet dat er iets is wat het isolement van (de Iraakse leider) Saddam Hussein in de Arabische wereld meer vergroot dan Syrische betrokkenheid', voegde hij er aan toe.

Hij zei zich geen zorgen te maken dat andere landen in het Midden-Oosten, waaronder Israel, verkeerde conclusies zouden trekken uit zijn bezoek aan Syrie. 'We omhelzen Syrie en alles wat Syrie heeft gedaan niet', stelde hij.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Syrie zijn al lange tijd zeer gespannen, in het bijzonder sinds eind 1988 omdat Washington de Syriers verdacht van medeplichtigheid aan de aanslag op het Amerikaanse Pan Am-vliegtuig boven Lockerbie in Schotland. Syrie staat al jaren op de Amerikaanse lijst van landen die het terrorisme ondersteunen.

Baker zal donderdagavond in Damascus aankomen en de volgende dag een onderhoud hebben met onder anderen de Syrische president Hafez al-Assad. Behalve de Golfcrisis zal Baker ook de betrekkingen tussen de VS en Syrie bespreken. Voorafgaand aan zijn reis naar Syrie is Baker in Moskou voor het zogeheten twee-plus-vier-overleg over de Duitse vereniging. (Reuter, AP, AFP)