Afwachtende beurs, prijs olie omhoog

AMSTERDAM, 11 sept. De Amsterdamse effectenbeurs nam vanochtend een afwachtende houding aan. De teleurstellende ontwikkeling in Wall Street, waar overigens slechts valse geruchten debet aan waren, en de weer lagere koersen in Tokyo noodden nu niet bepaald tot het ondernemen van avonturen.

Bovendien waren de prijzen maandag wel erg hard omhoog gegaan zodat er enige winstneming ontstond. Tegenwicht vormde de vaste dollar. Na een opening op 104,1 herstelde de stemmingsindex zich later tot 104,4, een verlies van een halve punt ten opzichte van het slot van maandag.

Van de internationale aandelen was Koninklijke Olie tegen het middaguur f 0,80 lager op f 146,30 en liet Unilever bijna f 1 liggen op f 144,60. Philps verloor drie dubbeltjes op f 24,90. De olieprijs liep vanochtend op de Londense termijnmarkt weer flink op, van de slotnotering van 28,60 dollar tot 29,95 dollar per vat Noordzee-olie, voor levering in oktober. Gisteren was de prijs gedaald onder invloed van de topconferentie in Helsinki. De termijnhandel werd enigszins beinvloed door een nieuwe rapportage dat de verwachting van het Internationaal Energie Agentschap voor een mogelijk tekort aan olie in de Westerse landen in het laaste kwartaal van dit jaar kracht bijzet. Volgens de Middle East Economic Survey, een gezaghebbende nieuwsbrief, is de totale olie-export van de OPEC-landen door het handelsamebargo tegen Irak in augustus met 17 procent gedaald tot 19,75 miljoen vaten per dag. De export bedroeg in juli nog 23,48 miljoen vaten.