Ademloos

Hoe is het om geabonneerd te zijn op De Schildklierkrant? Wat zijn de gevolgen voor de kinderen in een gezin waar zo'n blad vier keer per jaar op de deurmat ploft? Wie bladert in de driehonderd bladzijden dikke GIDS (f. 34,50) van het Landelijk Patienten/Consumentenplatform in Utrecht begrijpt dit soort vragen. Het naslagwerk laat zich ademloos uitlezen. De GIDS bevat onder meer informatie over vrijwel alle organisaties van en voor patienten en gehandicapten in ons land, waarbij ook de uitgave van een eigen blad wordt vermeld.

De Vereniging van Migrainepatienten bedacht voor haar publicatie de titel Hoofdzaken. Vrijwilligers die zich druk maken voor lijders aan narcolepsie (een neurologische slaapziekte) gaven hun kwartaalblad de naam In Morfeus' Armen. De kontaktgroep van Kahlerpatienten, opkomend voor mensen die lijden aan een bepaalde vorm van kanker, noemde het kwartaalblad Merg en Been. Het blad van de stichting Anorexia Nervosa heet Antenne en dat slaat niet op de omvang van de slachtoffers. Een van de verenigingen van reumapatienten komt met het blad Rechtop. Een zusterorganisatie geeft In Beweging uit. Het bestuur van de Astma Patientenvereniging in Huissen gaf het tweemaandelijks tijdschrift de naam Ademloos. De Vereniging van Vaatpatienten was minder geinspireerd: Nieuwsvat.

Lotgenoten ontzien elkaar niet. Het blad van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden heet Anders bekeken en verschijnt acht keer per jaar. Het blad De Ketting van de stichting 'De Schakel' schenkt aandacht aan mensen met een gebroken rug.

De Nederlandse Vereniging Belangenbehartiging Verpleeghuisbewoners geeft het blad De Wekker uit. Misschien niet zo bedreigend als het Vitamine-bulletin van het Vitamine Informatie Bureau. De Vereniging Keizersnee-Ouders spant de kroon waar het de jolige namen betreft met het kwartaalblad De Nooduitgang.

    • Harm van den Berg