Actie tegen gebruik gif bij teelt van aardappels

EMMELOORD, 11 sept. Bij de verbouw van aardappelen wordt jaarlijks veertien miljoen kilo gif gebruikt. Dat is tachtig procent van alle bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden toegepast, terwijl de aardappelteelt twintig procent van de beschikbare grond in beslag neemt. Dit heeft een woordvoerder van de Vereniging Milieudefensie vanmiddag in Emmeloord gezegd bij de start van een actie tegen overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen in de aardappelteelt.

Aanleiding voor de campagne is de start, vandaag, van een 'Internationale Aardappelmanifestatie' in Emmeloord, een officiele vakbeurs voor telers, handelaren en de verwerkende industrie. De manifestatie werd geopend door Prins Claus. Hij kreeg van de actievoerders een zwarte lijst van bestrijdingsmiddelen en een rapport over aardappelteelt zonder gebruik van gif. Ook kreeg hij een grote aardappel op een brancard en met infuus aangeboden.

De initiatiefnemers van de actie, behalve Milieudefensie zijn dat de stichting Natuur en Milieu, de Aktie Strohalm, de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen en een aantal consumentenorganisaties, vragen de consument voortaan 'aardige aardappelen' te eten en 'giftige piepers' te laten staan. De campagne is gericht tegen overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de aardappelteelt. Bestrijdingsmiddelen vormen een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van het grondwater. De actievoerende instanties hopen winkelketens zover te krijgen dat ze alleen nog milieu-vriendelijke aardappelen verkopen. Via advertenties en folders zal de consument worden 'gealarmeerd'. De actievoerders hebben aardappelsoorten als Bintje en Eigenheimer op de zwarte lijst gezet. Wel verantwoord noemen zij soorten als Corine en Dore omdat deze 'sterke' rassen met minimaal gebruik van landbouwgif kunnen worden verbouwd. 'De beste oplossing is overschakeling op biologisch-dynamisch geteelde aardappelen, maar die zijn duurder en worden nog niet op grote schaal verbouwd', zo zei de woordvoerder van milieudefensie.