Witteman slaat plank mis in gesprek met psychiater F.

Wat was er mis met het gesprek tussen de psychiater F. en VARA's Paul Witteman in diens programma Het Moment? F. was directeur van het orthopedagogisch en jeugdpsychiatrisch centrum van de Heldring Stichtingen in Zetten. Op 30 mei veroordeelde de rechtbank in Arnhem de directeur-psychiater tot zes jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van pupillen. Gisterenavond was hij te gast in het televisieprogramma van Witteman.

De zaak F. is zeer gecompliceerd en ligt uiterst gevoelig. Aan de ene kant staat de groep ex-pupillen, geschonden vrouwen met stuk voor stuk ontluisterende levensgeschiedenissen. Al jaren voeren zij en andere belangengroeperingen oppositie tegen het regime in Zetten. Een wezenlijke factor in de frustraties van de ex-pupillen is het feit dat nooit geloof is gehecht aan hun verhalen. Aan de andere kant staat F., die ontkent ooit een vinger te hebben uitgestoken naar zijn pupillen. Maar die wel een kind verwekte bij een prive-patiente buiten de inrichting. Hij verklaart de tegen hem gerichte agressie met allerlei overdrachtstheorieen: de meisjes zijn wel degelijk misbruikt maar door anderen.

Witteman begon en eindigde het gesprek met de opmerkelijke vraag waarom F. nou niet gewoon toegeeft dat hij het gedaan heeft. De ontkenningen van F. in de tussenliggende minuten waren aan dovemansoren gericht. De psychiater zei 'uiteraard' in hoger beroep te zijn gegaan. Hij is immers overtuigd van zijn onschuld. Maar Witteman vroeg licht geirriteerd: ' Hoezo: uiteraard?' Voor hem staat vast dat de dader het gedaan heeft. De twintig meisjes hebben het gezegd, de politie heeft het gezegd, de officier van justitie en de rechter, allemaal hebben ze gezegd dat F. een smeerlap is. Dus met stalen gezicht: ' Waarom maakt u niet gewoon schoon schip en probeert u de schade die u heeft aangericht te herstellen?' De presentator trachtte hoogstpersoonlijk deze zedenzaak in zijn televisieprogramma te beslechten. Met zijn onbillijke ondervraging bereikte Witteman het omgekeerde effect: de geloofwaardigheid van F. is toegenomen en Witteman moest zich vanmiddag voor de radio verantwoorden tegenover leden van het Steunpunt Slachtoffers Zetten.

    • Frank Vermeulen