'Verzoening' op congres in Brasov

BRASOV, 10 sept. In Brasov hebben gisteren vertegenwoordigers van de Roemeense intelligentsia en van opposanten van de regering zich verzoend met de mijnwerkers die in juni met geweld een eind maakten aan tegen de regering gerichte demonstraties.

De verzoening kwam na een congres van drie dagen, waarop beide groepen praatten over de problemen waarvoor Roemenie zich na de revolutie van december geplaatst ziet, zoals de brain drain als gevolg van de emigratie van duizenden goed opgeleide Roemenen en de vraag wat er schort aan de werkethiek van de Roemenen. Onder de deelnemers aan het congres bevonden zich prominente ex-dissidenten als Doina Cornea, de schrijver Stelian Tanase en de dichteres Ana Blandiana, prominente tegenstanders van het bewind als de studentenleider Marian Munteanu, die tijdens het ingrijpen van de mijnwerkers ernstig werd gewond, en afgevaardigden van de kritische intellectuelen, verzameld in de Groep voor Sociale Dialoog. Daarnaast was een afvaardiging aanwezig van de mijnwerkers uit de Jiu-vallei, die midden juni tijdens een sindsdien heftig gekritiseerd optreden van enkele dagen Boekarest 'schoonveegden'.

Het congres, het eerste van deze aard, was georganiseerd door de organisatie die is voortgekomen uit de arbeidersopstand in Brasov in november 1987. Ana Blandiana stelde tijdens de bijeenkomst dat de kloof tussen arbeiders en intellectuelen in Roemenie 'kunstmatig' in stand wordt gehouden 'door diegenen die zich bedreigd voelen door onze solidariteit'.

'We zijn laat: het is tien jaar geleden dat Solidariteit in actie kwam in Polen en nu pas doen wij eindelijk iets, ' aldus Blandiana.

De bijeenkomst eindigde met een openbare verzoening en een gezamenlijke demonstratie in Brasov. 'De echte revolutie begint vandaag, omdat we dezelfde gedachten delen, ' zo stelde Smaranda Anache van de Groep van Sociale Dialoog.

Of de mijnwerkers werkelijk uit zijn op verzoening met de opposanten van het huidige bewind is volgens waarnemers de vraag. Miron Costa, een van de leiders van de mijnwerkers die in juni naar Boekarest kwamen, zei in Brasov dat de kompels 'een strijdmacht blijven die zich actief zal verzetten tegen extremistische groepen, personen of organisaties'.

Zijn collega Matei Valerica voegde daaraan toe dat de mijnwerkers 'hun belangen beschermen, ongeacht de vraag wie aan de macht is'. 'Als iemand ons leven moeilijk maakt komen we uit de mijnen, wat voor kleur de regering ook heeft, ' aldus Valerica. (Reuter, AP)