Sampras met overdonderend tennis winnaar op US-Open

NEW YORK, 10 sept. Pete Sampras heeft zich op de open Amerikaanse tenniskampioenschappen ontwikkeld tot de ster van de jongste generatie professionals. De 19-jarige Amerikaan, vorig jaar nog nummer 81 op de wereldranglijst, versloeg gisteravond in de finale van de US-Open in New York zijn landgenoot Andre Agassi met 6-4, 6-3, 6-2. Eerder in het Grand-Slamtoernooi had Sampras zich al op indrukwekkende wijze ontdaan van Ivan Lendl en in de halve eindstrijd John McEnroe.

Oudgediende John McEnroe had het zaterdag al voorspeld. 'Hij heeft een grote toekomst', sprak de viervoudige winnaar monter. 'Sampras is enorm koel op de baan.'

Ivan Lendl had zich eerder al vergist in de kracht, techniek en mentale weerbaarheid van de onverstoorbare Amerikaan, die bij een Grand Slam-toernooi nog nooit was doorgedrongen tot de laatste acht. Ook Agassi kon de opmars van Sampras niet stuiten, waardoor hij al weer binnen zeven kwartier in de kleedkamer kon overdenken waar het was misgegaan. Wat in de halve finale tegen titelverdediger Boris Becker, die in vier sets werd gedeklasseerd door Agassi, allemaal lukte ging een dag later pijnlijk mis.

Voor de eerste keer sinds 1979, toen McEnroe won van Gerulaitis, was er weer sprake van een Amerikaans onderonsje. Vijf jaar geleden kreeg Flushing Meadow in diezelfde McEnroe zijn laatste Amerikaanse winnaar.

Sampras begon in de eindstrijd op overdonderende wijze. Scherp serverend drong de 1,84 meter lange Amerikaan zijn opponent meteen in de verdediging. De vervaarlijk uitziende Agassi werd de openingsgame gegund, maar liep daarna achter de feiten aan. Sampras maakte gelijk op love, brak vervolgens door de service van Agassi en stevende doelbewust af op setwinst: 6-4.

Contrast

Agassi trachtte Sampras tot lange slagenwisselingen te verleiden, maar de nummer twaalf van de ranglijst gaf geen krimp. Het contrast was tekenend. Terwijl Agassi moest vechten voor elk punt in zijn opslaggame, serveerde Sampras zich zonder veel inspanning naar winst. In de eerste set, die nog geen 35 minuten in beslag nam, bleef Agassi op de service van Sampras tot drie keer toe op nul steken.

De tweede set kende een identiek verloop. Agassi werkte zich in het zweet, Sampras pakte koel de punten. In zijn tweede opslagbeurt overleefde Agassi weliswaar drie breakpoints, maar vijf minuten later moest hij opnieuw een doorbraak van Sampras toestaan: 3-2. Serverend met nieuwe ballen had Agassi tijdens zijn derde servicebeurt een lichte opleving. Op love bracht hij zijn achterstand terug tot 3-4. Sampras bleek echter nauwelijks onder de indruk. Onbewogen bleef hij de ballen langs de wanhopige Agassi slaan, die maar geen vat kreeg op de service van zijn tegenstander. Sampras daarentegen had geen enkele moeite met de opslag van Agassi. Hij had aan een breakpoint genoeg om ook de tweede set (6-3) naar zich toe te trekken.

Daardoor werd de finale eigenlijk een eenzijdige aangelegenheid. Agassi worstelde met zijn vorm en zelfvertrouwen, Sampras had nergens last van. Twee breakpoints in de eerste game van de derde set deerden de nieuwe kampioen nauwelijks. Ook een breakpoint in de derde game bracht Sampras niet van zijn stuk. Agassi werd er moedeloos van. Nadat Sampras in de zesde game door de service van Agassi was gebroken (4-2), was de strijd gestreden. Met 6-2 zette Sampras de kroon op een vlekkeloos verlopen toernooi.

Met zijn negentien jaar is Pete Sampras de jongste winnaar uit de geschiedenis van de open Amerikaanse titelstrijd. Hij sloeg in de finale dertien aces, waarmee hij zijn totaal tijdens het toernooi precies op honderd bracht. Sampras verdiende met zijn eerste grote titel 350.000 dollar, ongeveer 630.000 gulden. 'Deze titel betekent alles voor mij', glunderde Sampras bij de prijsuitreiking. 'Wat ik in mijn verdere loopbaan ook presteer, ik blijf altijd de winnaar van de open Amerikaanse kampioenschappen.'

Agassi berustte in zijn nederlaag. 'Sampras was vandaag onverslaanbaar. Ik wilde van de finale een mooie show maken, maar dat is me niet gelukt. Tegen een service van 193 kilometer per uur kun je weinig doen.'

Winst Sabatini

Gabriela Sabatini loste de belofte in waarop zes jaar was gewacht. De Argentijnse won bij de vrouwen de titel op Flushing Meadow via winst in de eindstrijd met 6-2, 7-6 (7-4) op Steffi Graf. De Westduitse kwam er geen moment aan te pas. Maakte zij eerder in het toernooi een sterke indruk met simpele zeges op Novotna en Sanchez, in de finale miste de doorgaans geduchte combinatie van service en forehand van Graf elke uitwerking.

Maar de vele fouten van 's werelds nummer een werden ook afgedwongen door Sabatini, die met haar nieuwe trainer Carlos Kirmayr onlangs de beslissing nam die waarschijnlijk aan de basis van het succes in New York lag. Ze verbrak de jarenlange samenwerking met Graf in het vrouwendubbel en daarmee was het gedaan met het geestelijk overwicht van de Westduitse, die van de voorgaande 21 onderlinge confrontaties er 18 had gewonnen.

Sabatini begon in theorie het meest vermoeid aan de finale. Ze had nauwelijks tijd gehad te bekomen van de zware driesetter tegen Mary Joe Fernandez in de halve eindstrijd. Toch nam ze onmiddellijk het initief, brak tweemaal door de opslag van Graf voor een voorsprong van 4-0, waarna ze de eerste set gemakkelijk inpalmde. In de tiebreak van de tweede set zette Sabatini een achterstand van 1-3 om in een voorsprong van 5-3 en greep even later met 7-4 haar eerste Grand-Slamtitel. (Reuter/AFP)