Saddam: Moskou moet zich als supermacht gedragen

NICOSIA, 10 sept. De Iraakse leider, Saddam Hussein, heeft gisteren gezegd dat elke strategie van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om hem uit Koeweit te verdrijven vruchteloos zal blijven. Zijn land is vastbesloten om Koeweit te behouden, zei hij. Ook spoorde hij Moskou aan om te tonen dat het was opgewassen tegen de Amerikanen door zich achter Irak te scharen.

Saddam maakte zijn opmerkingen in een boodschap die voor de Iraakse televisie werd voorgelezen kort voor het begin van de topontmoeting in Helsinki van de Amerikaaanse president George Bush en zijn Sovjet-collega Michail Gorbatsjov. Beide leiders negeerden overigens de aanbevelingen van Saddam geheel.

De Iraakse president stelde dat de status van de Sovjet-Unie als supermogendheid ter discussie staat omdat 'de Verenigde Staten van Amerika de rol op zich beginnen te nemen van de enige macht in de wereld' zonder de matigende invloed van de Sovjet-Unie van vroeger.

In zijn boodschap drong Saddam er bij Bush en Gorbatsjov op aan om hun humanitaire plicht om oorlog te vermijden niet moeten vergeten. Anders dan sommige waarnemers hadden gedacht maakte de Iraakse leider geen melding van enige concessie in verband met de crisis in de Golf. (Reuter, DPA)