Reeks explosies in Iraakse grensplaats, meldt Syrie

NICOSIA, 10 sept. Syrie heeft gisteren een reeks explosies gemeld in de Iraakse grensplaats Al-Qaim, waar volgens een Amerikaanse televisiemaatschappij een chemische fabriek staat. Irak heeft het bericht als een 'ongegrond verzinsel' afgedaan.

De correspondent van het officiele Syrische persbureau SANA in de Syrische plaats Boukamal, 5 kilometer ten westen van Al-Qaim, maakte melding van 46 explosies. Volgens hem waren vanuit de moskeeen in de Iraakse stad minuten later oproepen gedaan tot bloeddonaties 'om het leven van de slachtoffers te redden'.

Verdere bijzonderheden waren niet onmiddellijk voorhanden.

Syrie en Irak staan al sinds jaren uiterst vijandig tegenover elkaar, en laten dat vaak tot uiting komen in een felle propaganda-oorlog. Syrie heeft na de Iraakse bezetting van Koeweit ook troepen gestuurd naar Saoedi-Arabie om dat land te helpen beschermen tegen een Iraakse aanval. De Washington Post heeft vorige maand gemeld dat ongeveer 70 Amerikanen waren overgebracht naar een chemische fabriek in Al-Qaim om te dienen als menseljk schild. Volgens de Post, die geevacueerde Poolse werknemers aanhaalde, werden de Amerikanen gehuisvest in een personeelsonderkomen op ongeveer 1.000 meter van de fabriek zelf. (Reuter, AP)