Prince Johnson roept zichzelf uit tot de nieuwe president; Liberiaanse leider gevangen

MONROVIA, 10 sept. De Liberiaanse president Samuel Doe is gisteren gevangengenomen bij gevechten tussen zijn regeringstroepen en de rebellen van Prince Johnson. Dat heeft de BBC-radio bekendgemaakt. Doe raakte gewond aan beide benen tijdens gevechten met de rebellen die aan 64 mensen het leven kostten.

In een gesprek met de BBC riep Johnson zichzelf uit tot president. Hij zei aan de macht te willen blijven tot een interim-regering is geinstalleerd. Johnson zei verder dat hij niet van plan is Doe te doden, maar hem voor een krijgsraad zal brengen. Doe's volgelingen kozen uit hun midden eveneens een nieuwe plaatsvervangend president, het hoofd van de paleiswacht, brigadier-generaal David Nimley, die in functie zal blijven tot Doe terugkeert, of tot een andere regering wordt geinstalleerd met steun van de Westafrikaanse vredesmacht, zo deelde Doe's minister van presidentiele zaken, Isaac Nyeplu, mee. De vredesmacht van vijf Westafrikaanse landen is sinds twee weken in Liberia in een poging de strijdende partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen.

Doe werd gearresteerd bij een onverwacht bezoek aan het hoofdkwartier van de vredesmacht. Even later arriveerden daar ook Johnson en zijn troepen, waarna een vuurgevecht uitbrak. De 64 slachtoffers waren voornamelijk lijfwachten van Doe. Zijn arrestatie volgt op een informeel staakt-het-vuren dat Johnson en het regeringsleger onlangs waren overeengekomen.

Het grootste deel van de hoofdstad Monrovia is nu in handen van Johnsons troepen. Doe's mannen hebben zich teruggetrokken in de presidentiele residentie. De rest van Liberia is onder controle van de andere verzetsbeweging, het Nationaal Patriottisch Front van Charles Taylor (NPFL). De burgeroorlog in Liberia begon op 24 december vorig jaar met Taylors invasie vanuit het buurland Ivoorkust. Taylor wilde Doe die in 1980 in een bloedige coup de macht greep verdrijven omdat deze zich volgens hem schuldig had gemaakt aan nepotisme, verduistering van staatsgelden en schending van de mensenrechten. Johnson maakte aanvankelijk deel uit van het NPFL, maar in maart scheidde hij zich af na verwijten dat Taylor niet uit zou zijn op vrije verkiezingen. Sindsdien strijden de beide partijen niet alleen tegen Doe, maar ook tegen elkaar. (Reuter, AP)