Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Paus wijdt omstreden basiliek in

YAMOUSSOUKRO, 10 sept. Voor de 85-jarige president Felix Houphouet-Boigny van Ivoorkust komt vandaag een jongensdroom uit: paus Johannes Paulus II wijdt de basiliek van Yamoussoukro in. De 'Notre Dame de la Paix' in de savanne bij het geboortedorp van de president, 250 kilometer ten noorden van Abidjan, is een natuurgetrouwe kopie van de Sint Pieter. Zondag zei architect Pierre Fakhoury dat de Basiliek de grootste christelijke kerk ter wereld is. Medewerkers van het Vaticaan en de regering van Ivoorkust hebben zich steeds ingespannen te verzekeren dat de Sint Pieter groter is. Met 157 meter is de basiliek van Yamoussoukro wel hoger dan de Sint Pieter die 135 meter meet.

De basiliek was al in september vorig jaar klaar maar toen de paus in januari Afrika bezocht, weigerde hij het bouwwerk in te zegenen. De paus ging pas akkoord nadat Houphouet-Boigny bij Yamoussoukro een ziekenhuis liet bouwen en de katholieke kerk toestemming had gegeven een eigen radiostation te openen.

De enorme kosten volgens de oppositie 250 miljoen dollar hebben van de kerk een omstreden project gemaakt. Waarnemers speculeren erop dat de kathedraal na de dood of het aftreden van de president snel verandert in een ruine. De jaarlijkse kosten voor onderhoud, in een land waar de katholieken een minderheid van elf procent vormen, bedraagt circa acht miljoen dollar.

De autoriteiten vrezen dat de oppositiepartijen, die drie maanden geleden zijn gelegaliseerd, het pausbezoek aangrijpen voor nieuwe protesten. Donderdag sloeg de oproerpolitie een demonstratie uiteen. De oppositiepartijen verlangen garanties voor een eerlijk verloop van de verkiezingen later dit jaar. Vier Britse journalisten die een bijeenkomst van een oppositiepartij wilden bijwonen zijn zondag korte tijd door de politie vastgehouden. (AP, UPI, Reuter).