'Nieuw' Feyenoord legt accent op verdediging

ROTTERDAM, 10 sept. Feyenoord probeert dit seizoen van het negatieve imago af te komen dat het elftal de agelopen jaren heeft opgebouwd, maar het avontuur is nog ver te zoeken in het Rotterdamse spel. Tegen Vitesse legde de club gistermiddag het accent op de verdediging en waren de uitstapjes vanuit de eigen helft op de vingers van een hand te tellen. Door het 0-0 gelijke spel werd het vierde competitiepunt binnengesleept, goed voor een vierde plaats op de ranglijst. In het revalidatieproces van Feyenoord wordt nadrukkelijk gewaakt over het welzijn van de achterhoede. Na drie competitieduels heeft de Rotterdamse club nog altijd geen tegentreffer hoeven incasseren, terwijl daar een eigen produktie van zes tegenover staat. Gisteren was Feyenoord verdedigend sterk gehandicapt. De 'vaste' backs Ton Lokhoff en Ruud Heus moesten met drie gele kaarten op zak noodgedwongen vanaf de tribune toekijken hoe hun vervangers Ulrich van Gobbel en Paul Nortan de honneurs waarnamen.

Het is kenmerkend voor het herstel van Feyenoord dat de ingrijpende wijziging in de verdediging ogenschijnlijk moeiteloos werd opgevangen. Waar de achterhoede van de nummer elf van vorig seizoen nog regelmatig steken liet vallen (45 tegendoelpunten), manifesteerde zich tegen Vitesse een hecht blok. Aanvoerder en centrumverdediger John Metgod, vorig jaar nog regelmatig door de eigen aanhang uitgefloten, signaleert nu een toenemende rust in de eigen gelederen. 'Het paniekerige is verdwenen en we dwingen in zoverre iets af dat we niet meer door allerlei stommiteiten kansen weggeven.' De verdedigers van Feyenoord weten zich bovendien gesteund door de wetenschap dat doelman Ed de Goey zijn bij Sparta opgebouwde reputatie tot nu toe volledig waarmaakt. Vorig jaar speelde de 24-jarige opvolger van Joop Hiele al de 34 competitieduels voor Sparta, waarin hij 61 maal werd gepasseerd. Bij Feyenoord verwacht de doelman een sterkere seizoensprestatie, zeker omdat de samenwerking met Henk Fraser hem nog bekend is van de periode bij Sparta. 'We weten achterin bij Feyenoord de plussen en minnen van elkaar. Bovendien zorgt John Metgod met zijn coaching voor de nodige rust. Op dat punt moet in mezelf nog verbeteren maar dat is een kwestie van tijd', weet De Goey. Voorlopig hoeft de lange doelman, die op trainingen onder vuur wordt genomen door oud-keeper Pim Doesburg, er niet bang voor te zijn dat zijn adviezen door medespelers in de wind worden geslagen. Doesburg: 'Ed vangt tot nu toe alles met die lange latten van hem. Het recht van de sterkste spreekt nu in zijn voordeel. Als hij wat roept wordt dat opgevolgd. Als je slecht speelt, ben je stil.'

Diepgang

De Goey kon zich gistermiddag beperken tot een enkele correctie van zijn verdediging, die angstvallig op eigen helft bleef opereren. De zekerheid achterin, zo schoof Henk Fraser maar sporadisch op, werd verkozen boven risicodragende acties in aanvallend opzicht. Omdat Regi Blinker, stevig in de tang bij Edward Sturing, en Ioan Sabau hun weg over de flanken steeds zagen geblokkeerd ontbrak het Feyenoord aan diepgang. De strakke ballen door het centrum bleken aan Piet Keur en Jozsef Kiprich niet besteed.

Pas na een kwartier spelen werd Feyenoord voor het eerst echt gevaarlijk met een uitval van Sabau, die echter op doelman Van der Gouw strandde. Arnold Scholten had vervolgens binnen een tijdsbestek van twee minuten tot tweemaal toe de mogelijkheid zijn team een voorsprong te bezorgen. De eerste keer richtte de middenvelder zijn vizier niet nauwkeurig genoeg, zijn tweede schot werd door Van der Gouw gestopt. In de tweede helft bleken de rollen omgekeerd en ontsnapte Feyenoord aan de eerste nederlaag van de nog prille competitie. Alleen een demarrage van rechtsback Van Gobbel stichtte nog enig gevaar, maar Piet Keur verzuimde de hem toegeschoven bal in het doel van Vitesse te werken. Vijf minuten voor tijd kreeg hij daarvoor de rekening gepresenteerd toen hij zijn plaats moest afstaan aan Dwight Blackson.

Groningen

FC Groningen had, anders dan de uitslag (1-2) doet vermoeden, een gemakkelijke middag in het Zuiderpark. FC Den Haag had geen antwoord op het gevarieerde aanvalsspel van de Groningers. Roossien (strafschop) en Meijer scoorden, evenals ploeggenoot Van Dijk, die vijf minuten voor tijd een schot van Grunholz achter zijn eigen doelman tikte. In de resterende tijd kon FC Den Haag de (onverdiende) gelijkmaker niet afdwingen.

RKC kwam tegen het sukkelende FC Utrecht tot de eerste overwinning. De Waalwijkers had daarvoor wel de hulp nodig van verdediger Steinmann, die al na dertig seconden zijn eigen doelman passeerde. Nadien was FC Utrecht de betere ploeg, maar het grote overwicht leverde geen doelpunten op. RKC-doelman Teeuwen stak in een grootse vorm.

Heerenveen en NEC hielden het in het Abe Lenstra-stadion in evenwicht: 1-1. Van Dijk opende in de kleurloze wedstrijd de score, Lok bracht NEC na de rust langszij. De nog ongeslagen Nijmegenaren hebben met vier punten uit drie wedstrijden een ongewoon goede start.

SVV en Willlem II voerden voor amper 2000 toeschouwers in de Kuip een treurspel (0-0) op. Afgezien van een tiental aantrekkelijke minuten in de tweede helft was de wedstrijd niet om aan te zien. Bij beide ploegen overheerste de angst om de verliezen.

Ook Sparta en Fortuna deelden de punten: 2-2. De vier treffers konden het zwakke niveau van het duel op het Kasteel niet verbloemen. Meijer (0-1) en Sneekes (2-2) scoorden namens de Limburgers, Houtman en Vlake voor Sparta.