Nederland ziet af van nieuwe onderzeeboten

DEN HAAG, 10 sept. Nederland zal geen onderzeeboten van de Moray-klasse bestellen bij de werf RDM. De beide onderzeeboten van de Zwaardvisklasse zullen niet worden vervangen. Besluitvorming over het nieuwe defensieplan heeft hiertoe geleid.

Dat schrijft staatssecretaris B. baron van Voorst tot Voorst van defensie in een brief die de Tweede Kamer vandaag heeft gekregen. Vorig jaar hebben de ministeries van defensie en van economische zaken 40 miljoen gulden ter beschikking gesteld aan de RDM voor de ontwikkeling van een nieuwe kleinere onderzeeboot. De mogelijkheid bleef toen open dat Nederland zelf een bestelling zou plaatsen.

Het waarborgen van de continuiteit van RDM was toen voor de bijdragen van Defensie en Economische Zaken van doorslaggevende betekenis, zo schrijft de staatssecretaris. Omdat het ontwerp nu alleen voor exportdoeleinden wordt bestemd, moet over bijdrage van 40 miljoen gulden alsnog BTW worden betaald. Het ministerie van defensie zal daarom maximaal 7,4 miljoen gulden aan RDM betalen, zodat de BTW-heffing kan worden voldaan.