Miljoenen voor een stadion, geen cent voor een spits

AMSTERDAM, 10 sept. Ajax kijkt bij de tomeloze ambities om de bouw van een nieuw stadion van bijna een kwart miljard mogelijk te maken niet op een paar miljoen gulden meer of minder, maar voor de aankoop van een spits is momenteel geen cent beschikbaar. Niettemin zou een dergelijke, meer op de realiteit afgestemde, investering een hoop irritatie kunnen wegnemen bij het elftal uit De Meer, dat vrijwel wekelijks de tegenstander met bij vlagen oogstrelend voetbal onder druk zet maar daar wegens een schrijnend gebrek aan stootkracht nauwelijks enig rendement van ziet. Ook tegen FC Twente creeerde Ajax zo'n zeventien bruikbare scoringsmogelijkheden maar de slimme Enschedese ploeg met doelman Hans de Koning in topvorm finishte toch met een puntendeling in Amsterdam (1-1). 'We moeten ons geen complex aan laten praten dat we niet scoren terwijl we toch beter spelen dan de tegenstander', suste trainer Leo Beenhakker enigszins de gemoederen. Maar de realiteit is dat een kopspecialist als Johnny Bosman of Wim Kieft met het voetbal zoals Ajax dat speelt met veel pressie van achteruit en voorzetten via beide vleugels in Amsterdam goed zou zijn voor pakweg twintig, dertig goals per jaar. 'Dat economisch offer kan Ajax momenteel niet brengen', weet Beenhakker, die tot zijn verdriet Wim Kieft voor Bordeaux zag kiezen omdat het door de fiscus belaagde Ajax de vier miljoen gulden transfersom aan PSV, plus bijbehorend salaris van Kieft niet kon opbrengen.

Eigen kracht

Dat het in de toekomst anders moet verwoordt Ajax-bestuurslid Uri Coronel als hij opmerkt: 'Uit dit stadion willen we weg. Het past niet langer bij de ambities die wij met Ajax hebben.' Mochten de plannen en de samenwerking met rijk en gemeente vastlopen voor een nieuw sportcomplex op Strandvliet in Amsterdam zuidoost waar met hetzelfde gemak Ajax kan voetballen, de tenor Paverotti kan optreden en het ABN-tennistoernooi kan worden georganiseerd dan heeft Ajax de optie dat het ook kan besluiten op eigen kracht een nieuw stadion te bouwen. In beide opties gaat Coronel er van uit dat de inkomsten voor Ajax uit sky-boxen en business-seats met een slordige tien miljoen gulden per jaar zullen toenemen. Terwijl de optimistische bestuurder ook niet uitsluit dat Ajax aanzienlijk meer seizoenkaarten verkoopt en gemiddeld meer toeschouwers trekt in een eigentijds eventueel overdekt complex met louter zitplaatsen.

Voor Beenhakker die tegen de tijd dat een en ander zal zijn gerealiseerd waarschijnlijk al lang weer is vertrokken uit Amsterdam zou de financiele injectie een adequate oplossing zijn om sneller met zijn elftal door te stoten naar de (Europese) voetbaltop die bij een trainer met zijn ambities past. Vrijwel wekelijks moet hij momenteel constateren dat Ajax qua voetbal weliswaar op de goede weg is maar dat de finishing touch ontbreekt in de acties.

Een goed voorbeeld daarvan vormt Stefan Pettersson. 'Een wereldspits', kwalificeert Beenhakker de Zweed. Niettemin achtte hij het gezien de omstandigheden raadzamer Pettersson tegen Twente in de tweede helft te vervangen door Ronald de Boer. Beenhakker: 'Wanneer je als speler in de aanval van de tien ballen er zeven teruglegt op je medespelers dan kan ik daar als trainer mee leven. Maar wanneer je dat als Pettersson alle tien keer doet en nooit je eigen kans pakt, dan wordt het allemaal wat doorzichtig.'

Last

Trainer Theo Vonk van Twente vond het 1-1 gelijke spel echter een juiste afspiegeling van de gang van zaken. Afgelopen vrijdag had Twente op de training nog speciaal geoefend op het alleen afgaan op de doelman. Tot vervelens toe werden Ter Avest, Youri Mulder (die de last mee-torst van een bekende voetbalvader) de Joegoslaaf Mrkele en Neijenhuis op de doelman afgestuurd. Tijdens Ajax-Twente bleek het nut van die oefening. Zowel Neijenhuis, Mulder en Mrkela kwamen volkomen vrij oog in oog met Ajax-doelman Menzo en kregen op die manier opgelegde mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Het Twente-trio faalde nadrukkelijk, hoewel Neijenhuis voor de rust de gelijkmaker scoorde voor Twente en de vooral in het afschermen van de bal sterke Mulder tot nu toe op een redelijk debuut in de eredivisie kan terugzien.

Voor Ajax scoorde Bergkamp al na twee minuten met een sierlijk lobje. Daarna sloop de malaise in de ploeg waarover Beenhakker tenslotte constateerde: 'We weten met z'n allen dat deze groep goed is voor zo'n zestig doelpunten. Vorig jaar was dat genoeg om landskampioen te worden. Dat aspect moeten we in de gaten houden. Want ik wil geen spelersgroep die aan zichzelf gaat lopen twijfelen.'

    • Marc Serné