Markten zijn positief over afloop top

ROTTERDAM, 10 sept. De financiele markten hebben over de hele linie positief gereageerd op de resultaten van het poverleg tussen de Amerikaanse president Bush en zijn Russische ambtgenoot Gorbatsjov. De aandelenkoersen in Japan en Europa trokken aan, evenals de obligaties. De dollar steeg eveneens in waarde. De olieprijzen daarentegen deden een stapje terug.

De beurs in Japan reageerde vandaag enthousiast op het overleg van de twee supermachten. Het Nikkei-koersgemiddelde van de belangrijkste 225 aandelen steeg 4,7 procent tot 25.081. De stijging met 1119 punten komt na de bescheiden stijging van 150 punten afgelopen vrijdag.

De scherpe stijging van de koersen werd door marktdeskundigen vooral verklaard uit het gebrek aan handel. De aantrekkende vraag valt in een markt met weinig aanbod, zodat de prijzen snel en scherp stijgen. Of de prijsstijgingen van bestendige aard waren werd echter betwijfeld.

De olieprijs daalde vanochtend als gevolg van de topontmoeting. De prijs van een vat ruwe Brent-olie voor levering in oktober daalde 1,5 dollar tot 28,75 dollar. De handel was aan de rustige kant.

De Europese beurzen reageerden vanochtend eveneens positief op de ontwikkelingen. In Amsterdam stegen de koersen over de hele linie. Ook Koniklijke Olie, dat de afgelopen weken juist vaak tegen de markt in reageerde op het nieuws uit de Golf, wist een kleine koersstijging ete bereiken.

De dollarkoers steeg als gevolg van de ontwikkelingen. Na een opening op 1,77 gulden wist de koers van de Amerikaanse valuta op te klimmen tot 1,7760 in de vroege middag.

Ook de Europese obligatiemarkten trokken aan. In Amsterdam bleef de stijging van de koersen beperkt tot een dubbeltje. Op andere beurzen werden echter grotere koerswinsten geboekt.